Monday, May 20, 2024
HomeGundemBu kütüphaneler gezgin de çekiyor

Bu kütüphaneler gezgin de çekiyor

Türkiye’de ve dünyada sıradışı mimarisiyle öne çıkan kütüphaneler, kitap okumayı sevenlerin yanı sıra turistlerin de ilgisini çekiyor. Değişik mimarileriyle özdeşleşen kütüphaneler, okura sundukları eserler kadar, örneksiz mimari ve tasarımlarıyla da adından söz ettiriyor.

İrlanda’nın başkenti Dublin’de yer edinen ve yüzyıllardır ülkenin en büyük kütüphanesi olma vasfını sürdüren Trinity Üniversitesi Kütüphanesi, yalnızca içindeki binlerce zamanı kitabı barındırmasıyla değil, bununla birlikte eşi olmayan mimari özellikleri ve iç dekorasyonu ile de dünya genelinde ilgi görüyor. Trinity Üniversitesi’nin kurulduğu 1592’de inşa edilen kütüphanede, mecmua, el yazması, harita ve müzik koleksiyonunu içeren 6 milyondan fazla basılı yapıt mevcut. Hıristiyan Yeni Ahit’in dört müjdesinin aydınlatıldığı el yazması olarak malum Kells Kitabı ve Batı Avrupa’da eski dönemden bugüne aktarılan en eski İncil’den biri olarak malum “Durrow Kitabı” da burada korunuyor.

İrlanda.

Ahşap kaplı Liyuan Kütüphanesi

Çin’in başkenti Pekin civarlarında inşa edilen tek kattan oluşan ve dışı tamamen ahşapla kaplı Liyuan Kütüphanesi, sıradışı mimarili yapıların en mühimleri içinde içeriyor. Geliştirilmiş soğutma sistemiyle üstündeki gölden soğuk hava alan kütüphane, geri dönüşümlü materyallerden yapılmış olmasıyla da çevre dostu bir mekan olarak ilgi görüyor.

Çin.

İskeletli ‘Jose Vasconcelos’

Meksika’da beton ve camdan oluşan Jose Vasconcelos Kütüphanesi’ndeki raflar, değişik tasarımı ile havada asılı duruyor ve yere değmiyor izlenimi veriyor. 21. yüzyılın en iyi binalarından biri olarak gösterilen yapının ortasındaki büyük balina iskeleti de turistlerin büyük ilgisini görüyor.

Meksika.

Tamamen beyaz

Almanya’nın Stuttgart kentindeki Kent Kütüphanesi de garip tasarımıyla öne çıkan kütüphaneler içinde içeriyor. Eski Roma tapınakları Pantheon’lardan esinlenerek dizayn edilmiş küp şeklindeki 9 kattan oluşan kütüphanede, kitaplar hariç her şeyin beyaz olması, ziyaretçilere göze çarpan bir güzellik sunuyor.

Almanya.

Kitap görünümlü kütüphane

Artvin’de Çoruh Üniversitesi kent yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üstüne inşa edilen Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphanesi, kitap şeklindeki mimarisiyle mahalli halkın ve turistlerin oldukça ilgi çekiyor.

Türkiye-Artvin.

Kubbelerle örtülü

Kosova Ulusal Kütüphanesi “Pjeter Bogdani”, kubbelerle örtülü mimarisiyle başkent Priştine’nin en garip sembol yapılarından birini teşkil ediyor. İnşası 1974’te başlamış olan kütüphane, Hırvat mimar Andrija Mutnjakovic tarafınca çağıl tarzda tasarlandı.

Kosova.

Kazakistan’da göğe bakan göz

Kazakistan’ın başkenti Astana’da yer edinen “Birinci Cumhurbaşkanı Kütüphanesi” gökyüzüne bakan göz şeklindeki mimarisiyle turistlerin ilgisini çekiyor.

Kazakistan.

Aydınlık tamamen içeride

Baberti Külliyesi’ne kurulan Bayburt Üniversitesi Kütüphanesi mimari yapısıyla gün ışığından azami yararlanma imkanı sunuyor.

Türkiye-Bayburt.
İLGİLİ MAKALELER