Sunday, May 19, 2024
HomeGundemAraştırma: Kürt seçmen Kılıçdaroğlu’na oy verecek mi?

Araştırma: Kürt seçmen Kılıçdaroğlu’na oy verecek mi?

DUVAR – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı olmasından sonrasında Deutsche Welle bölgede Kılıçdaroğlu’nun adaylığının iyi mi karşılandığıyla ilgili  bir çözümleme haber yayınladı. 

 

“Türkiye’de son yıllarda meydana getirilen neredeyse tüm seçimlerin belirleyicisi olan Kürt seçmenler, ortalama 2 ay sonrasında yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinde de bu rollerini koruyacakmış şeklinde görünüyor” denilen analizde,  “Hemen hemen seçim atmosferine girilmemesi sebebiyle yeteri kadar konuşulmasa da seçimi kazanmak için Kürt oylarına gereksinim duyulduğu artık her insanın üstünde aynı fikir olduğu bir gerçek” değerlendirmesi yapılırken, “Bu da her iki ittifakın da Kürt seçmenler üstünden hesap yapmasını mecburi kılıyor” görüşüne yer verildi.

Deutsche Welle’nin bölge seçmeni nezdinde ittifakların durumu çözümleme etmiş olduğu haberin bilgileri şu şekilde: 

20 senedir bölgede muhafazakâr Kürtlerin oylarını alan ve HDP’den sonrasında ikinci parti olan AK Parti, Cumhur ittifakındaki milliyetçi ortakları sebebiyle bu pozisyonunu yitirmiş görünüyor. 2018 senesinde meydana getirilen genel seçimlerde Diyarbakır’da yüzde 21,5 oy alan AK Parti’nin oy oranının yüzde 7’lere kadar düşmüş olduğu tahmin ediliyor.

AK Parti’nin yaşamış olduğu kan kaybının tek sebebi MHP ve BBP ile ittifak kurması değil. HDP’ye yönelik tutumlar, kayyum atamaları, Kürt sorununa yönelik güvenlikçi politikalar, iktidarın son yıllarda kullandığı milliyetçi söylem ve ekonomik kriz, AK Parti’nin Kürt seçmen nezdinde saygınlık kaybetmesinin ana sebeplerini oluşturuyor.

İLGİLİ MAKALELER