Wednesday, May 15, 2024
HomeHaberlerİflas için sırada hangi banka var? Meşhur ekonomist deklare etti…

İflas için sırada hangi banka var? Meşhur ekonomist deklare etti…

İflas için sırada hangi banka var? Meşhur ekonomist deklare etti…

2008 krizini tahmin eden finans uzmanı Robert Kiyosaki, SVB’nin peşinden İsviçre bankası Credit Suisse’in de batabileceğini belirtti.

İflas için sırada hangi banka var? Ünlü ekonomist açıkladı…

2008 Lehman Brothers’ın çöküşünü tahmin eden Wall Street uzmanı Robert Kiyosaki, Silikon Vadisi Bankası’nın ve Signature Bank’ın iflasının peşinden Credit Suisse’in bir sonraki batacak banka olabileceğini belirtti.

“Mesele tahvil piyasası ve benim tahminime bakılırsa gidecek bir sonraki banka Credit Suisse, bu sebeple tahvil piyasası çöküyor” diyen Kiyosaki, “ABD doları şu anda dünyadaki hegemonyasını kaybediyor. Bu yüzden, bunun daha fazlasını basacaklar… Bu şeyin batmasını engellemeye çalışıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Katılmış olduğu konferansta konuşan Kiyosaki, borsadan daha büyük olan tahvil piyasasının artık mesele bulunduğunu ve çöküyor olmasının birçok yatırımcı için sinir bozucu bulunduğunu söylemiş oldu.

CREDIT SUİSSE İÇİN RİSKLER ARTIYOR

Öte taraftan Merkezi Zürih’te bulunan dünyanın en büyük yedinci yatırım bankası Credit Suisse’in iflasa karşı sigortalama maliyeti (CDS) bankanın kuruluşundan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Banka da kendisinin ‘maddi bir zayıflığı’ bulunduğunu kabul etti.

Credit Suisse’in kredi risk primi

Sadece CEO Ulrich Koerner bugün yapmış olduğu açıklamada, “SVB’nin yarattığı risklere maruz kalma  olasılığımız yüksek değil” dedi. Koerner, Credit Suisse’in ABD’de SVB’den daha yüksek düzeyde denetlendiğini belirtti ve ‘her türlü faiz riskine karşı tutucu bir halde konumlandığı’ mevzusunda ısrar etti.

ŞİRKET KRİZLERLE BOĞUŞUYORDU

Uzun süredir çeşitli sorunlarla savaşım eden Credit Suisse, bilançosunu güçlendirmek için tekrardan yapılandırma kapsamında, maliyetleri düşürmeye ve iş enerjisini azaltmaya başlamıştı. Tekrardan yapılandırma kapsamında bankanın yatırım bankacılığı kolu, CS First Boston olarak ayrılmıştı.

Banka geçen hafta perşembe günü, ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu’nun çağrısı üstüne senelik raporunun yayımını erteleyeceğini açıklamış ve bilançosuyla ilgili kuşkulara niçin olmuştu.

HİSSELER DİPTE

Dün de İsviçreli yatırım bankasının hisseleri, İsviçre borsasındaki ilk işlemlerde zamanı dip seviyeye düşmüştü. İsviçreli bankanın hisseleri dün yüzde 8’den fazla düşmüştü. Bankanın hisselerinde düşüş bugün de sürdü. Banka 2,15 frankla zamanı dip seviyesine geriledi.

ABD’li Silikon Vadisi Bankası’nın (SVB) geçen hafta batkı etmesinin peşinden uygulamaya alınan düzenlemeler de bankacılık hisseleri üstünde baskı oluşturdu

İLGİLİ MAKALELER