3 parti daha Erdoğan’ın adaylığına itiraz dilekçesi verdi

By | April 21, 2023

ANKARA – DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden cumhurbaşkanı talibi olmasına yönelik Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) itiraz dilekçesi verdiklerini deklare etti. Verilen dilekçede 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin olarak, “28 Mart 2023 tarihindeki Resmi Gazete’de piyasaya sürülen geçici aday sıralamasında yer edinen sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı geçici adayları listesinden çıkartılması” talep edildi.

‘YENİDEN ADAYLIĞI ANAYASAYA AYKIRI’

YSK’nın 24 Mart 2023’te Erdoğan’ın adaylığına ilişkin verdiği ve Resmi Gazete’de 28 Mart 2023’te piyasaya sürülen sonucu eleştiren İdris Şahin, “İtirazımızı YSK’ye yaparak tarihe not düşmek istiyoruz” dedi. Şahin, YSK’nın seçim takvimine gore 2 gün içinde verdikleri dilekçeyi kati karara bağlamakla yükümlü bulunduğunu hatırlattı.

İdris Şahin

DEVA Partisi’nin hukuk devletinin yılmaz savunucusu bulunduğunu söyleyen Parti Sözcüsü Şahin şu ifadeleri kullandı:

“Daha ilkin iki kez cumhurbaşkanlığı yapmış olan sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden aday gösterilmesi anayasa ya aykırı olduğundan, geçici aday sıralamasında sayın Erdoğan’ın adaylığının kabulüne ilişkin kısmının iptali gerekmektedir. Sayın Erdoğan’ın tekrardan adaylığı Anayasanın 101 maddesinin 2. fıkrasına açıkça aykırıdır. 28 Mart 2023 gazetede gösterilen geçici aday listesinden sayın Erdoğan’ın çıkartılmasını arz ve talep ediyoruz.”

‘İKİ DÖNEM KURALININ TEK İSTİSNASI OLAN SEÇİMLERİN MECLİS TARAFINDAN YENİLENMESİ KURALI GERÇEKLEŞMEMİŞTİR’

DEVA Partisi’nin YSK’ya verdiği dilekçede “Seçimlerin yenilenmesine ilişkin söz mevzusu karar TBMM tarafınca değil de Cumhurbaşkanı tarafınca alındığından Anayasa’nın 116. maddesi kapsamında 14 Mayıs 2023 seçimlerinde sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tekrardan aday olması mümkün değildir” ifadeleri yer aldı.

Bir kişinin en fazla iki kez cumhurbaşkanı olabileceğine ilişkin düzenlemenin ilk kez 31 Mayıs 2007 tarihindeki Anayasa değişikliğiyle kabul edildiğini ve bu değişiklikten itibaren ilgili anayasal hükmün kesintisiz uygulandığını vurgulayan Şahin şöyleki devam etti:

“Sayın Erdoğan’ın adaylığının kabul edilmesi Anayasanın yok sayılmasıdır. DEVA Partisi olarak Anayasanın yok sayılmasına itiraz etmekte olup, Yüksek Seçim Kurulu’nun aksi yönde karar vermesi halinde tarih huzurunda açık anayasa ihlalinin ortaya çıkacağını ve hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nde ağır müeyyidelerinin olacağını bir sefer daha ifade etmekte yarar görüyoruz.”

‘YASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL’

Öte taraftan Memleket Partisi Genel Sekreteri Halil İlker Çelik de Erdoğan’ın adaylığına ilişkin YSK’ye itiraz dilekçesi verdi.

Seçim takvimine gore bugün itibarıyla resmi gazetede geçici cumhurbaşkanı adaylarının listesinin yayımlandığını hatırlatan Çelik, “Aday listelerine itiraz da bugün başlamış oldu. Ikimiz de Memleket Partisi olarak itirazımızı yaptık. 101’inci maddenin 2’nci fıkrasında bir kimse en fazla 2 kez cumhurbaşkanı seçilebilmekte. Sadece Sayın Cumhurbaşkanı 3’ncü kez aday oldu. Bu yasal olarak mümkün değil. Bundan dolayı itirazlarımızı sunduk” dedi.

Memleket Partisi; İYİ Parti, DEVA Partisi ve Halkın Kurtuluş Partisi’nden sonrasında Erdoğan’ın adaylığına ilişkin YSK’ya itiraz dilekçesi sunan dördüncü parti oldu.  

LDP DE ERDOĞAN’IN ADAYLIĞINA İTİRAZ ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrardan aday olamayacağına dair YSK’ye müracaat meydana getiren siyasal partiler içinde Liberal Demokrat Parti de yer aldı. Erdoğan’ın iki kez cumhurbaşkanı seçildiğini belirten LDP söz mevzusu adaylığım Anayasa’nın 101’inci maddesine aykırı bulunduğunu belirterek Erdoğan’ın kati aday listesinden çıkarılmasını istedi. (DUVAR)