Zelzele sonrası fay kırığı sanılmıştı, uzmanlar gerçeği deklare etti

By | April 21, 2023

Zelzele sonrası fay kırığı sanılmıştı, uzmanlar gerçeği deklare etti

Elazığ’da 17 Şubatta meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremde metrelerce uzanarak fay kırığı olduğu kabul edilen şeklin, meydana getirilen incelemede sıvılaşma sonucu oluştuğu tespit edildi.

Deprem sonrası fay kırığı sanılmıştı, uzmanlar gerçeği açıkladı

Elazığ’da 17 Şubat günü saat 18.34te merkez üssü Yolüstü köyünde 4.6 büyüklüğünde zelzele meydana geldi.

Yerin 7 kilometre altında meydana gelen depremin arkasından köyde metrelerce uzunluğunda yarık oluştuğu görüldü.

İNCELEME YAPILDI

Köy sakinleri tarafınca cep telefonu ile çekilen görüntülerin arkasından Fırat Üniversitesi Yerbilim Mühendisliği Kısmı Uygulamalı Yerbilim Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kanık, Elazığ Yerbilim Mühendisleri Odası Başkanı Burhan Daş ve Elazığ Belediyesi Yerbilim Mühendisi Özkan Sarısu, yarığın olduğu alanda incelemeler yapmış oldu.

SIVILAŞMA İLE OLUŞMUŞ

İncelemeler sonucunda yarığın fay kırığı olmadığı, yerin Keban Baraj Gölü üstünde olması sebebiyle sıvılaşma ile oluştuğu tespit edildi.

“LİTERATÜRDE ÇOK AZ ÖRNEKLERİ VARDIR”

Fırat Üniversitesi Yerbilim Mühendisliği Kısmı Uygulamalı Yerbilim Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kanık, şunları söylemiş oldu;

*17 Şubatta zelzele sonucunda ortaya çıkan jeolojik yapıları incelemek için buraya geldik. Buradaki mahalli halkı paniğe sevk eden kırık ya da fay kırığı dedikleri yeri incelemeye geldik.

*Sadece buradaki durumun fazlaca tipik bir sıvılaşma örneği bulunduğunu gördük. Dolayısıyla bu ortaya kırık şeklinde çıkmış olan yapı da sıvılaşma sonucu oluşmuş bir yapı.

*Şu sebeple biz 4.6 büyüklüğündeki depremlerde aslına bakarsak ne yüzey kırığı ne de sıvılaşma görürüz. Literatürde fazlaca azca örnekleri vardır.

DEPREM SONRASI ORTAYA ÇIKTI

*Burada sıvılaşma olmasının sebebi yerin baraj gölü tabanı doğrusu yeni güncel çökeller olması. Güncel çökeller olmasından dolayı bu küçüklükteki bir depremde ortaya sıvılaşma çıktı.

*Yoksa başka durumlarda bu şekilde bir sıvılaşma çıkması beklenmez. Halkın kırık diye adlandırdıkları da kırık değil bir tek sıvılaşmanın olduğu hattı gösteriyor.

“KORKULACAK BİR DURUM YOK”

*Burada halk için korkulacak bir durum yok. Bu sıvılaşmanın yeni zelzele oluşturması şeklinde bir şey söz mevzusu değil. Şu sebeple sıvılaşma zelzele sonucu olan bir olgudur, doğrusu depreme bağlı oluşmuş bir durum sadece zelzele oluşmasıyla asla alakası olmayan bir durum.

*Fay hattı sıvılaştı şeklinde haberler okumuştuk, o şekilde bir şeyin terim olarak karşılığı bile yok. (DHA)