Malezya dolara alternatif arıyor

By | April 21, 2023

Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ülkesinin yeni yatırımlar mevzusunda dolara bağımlılığı için bir sebep olmadığı ve alternatif para birimleriyle ticaretin mümkün bulunduğunu dile getirdi.

Küresel çapta ABD dolarının aşırı kıymetli yapısı ve Washington’ın para birimini tabanca olarak kullanmasına karşı tepkiler ve alternatif arayışları artarak devam ediyor. Son olarak Malezya Başbakanı Enver İbrahim, ülkesinin yeni yatırımlar mevzusunda dolara bağımlılığı içi bir sebep olmadığını belirterek alternatif para birimleriyle tecim için yeşil ışık yaktı. Öteki ülkelerle bu mevzuda müzakerelerin sürdüğünü ifade eden İbrahim, Malezya Ulusal Bankası’nın da Çin ile iki ülkenin para birimleriyle tecim için görüştüğünü söylemiş oldu. Malezyalı önder ek olarak Asya ülkelerinin ekonomik olarak geçmişe gore fazlaca daha kuvvetli olduklarını belirterek, doların etkisine karşı Asya Para Fonu’nun kurulmasının artık ciddi olarak tartışılması icap ettiğini de sözlerine ekledi.

BRICS de harekete geçmişti

Son dönemlerde fazlaca tartışılan küresel piyasalar üstündeki dolar hakimiyetine bir darbe de geçtiğimiz haftalarda BRICS ülkelerinden gelmişti. Dünyanın gelişen beş büyük ekonomisinin, ağustos ayında yapılacak zirvede ortak para birimini duyurmaya hazırlandığı öne sürülmüştü. Dolara karşı mücadelede ön safta yer edinen Çin, doların dünya ticareti üstündeki hakimiyetini zayıflatmak amacıyla son yıllarda petrol ve gaz ticaretini yuan ile halletmeye başladı. Son olarak Çin’in devlete ilişik enerji şirketi CNOOC’nin internasyonal ticarette ilk kez yuan kullanarak Fransız Total Energies şirketi ile sıvılaştırılmış naturel gaz (LNG) ticareti mevzusunda anlaşmaya vardığı açıklanmıştı. Ocak ayında da Latin ABD’nın iki büyük ülkesi Arjantin ve Brezilya, dolar saltanatına karşı ulusal paralarla ticareti artırma ve ‘cenup’ isminde ortak bir para birimi oluşturma sonucu aldı.