Almanya’da enflasyon martta yüzde 7,4’e geriledi

By | April 17, 2023

Almanya’da enflasyon martta yüzde 7,4’e geriledi

Almanya’da AB uyumlu senelik tüketici enflasyonu martta yüzde 7,8’e geriledi. AB uyumlu olmayan öteki enflasyon oranı da yüzde 7,4’e geriledi.

Almanya’da enflasyon martta yüzde 7,4’e geriledi

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), fiyat artışlarına ilişkin mart ayı öncü verilerini deklare etti.

Buna nazaran, Almanya’da ocak ve şubatta yüzde 8,7 olan senelik enflasyon, martta beklentilere yakın olarak yüzde 7,4’e geriledi.

Almanya’da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), martta bundan önceki aya nazaran ise yüzde 0,8 artış kaydetti.

Senelik enflasyona ilişkin beklenti martta yüzde 7,3’e inmesi yönündeydi.

Aynı dönemde enerji tutarları senelik bazda yüzde 3,5 artarken, senelik artışın besin fiyatlarında yüzde 22,3 ile ortalamanın üstünde gerçekleşmesi dikkati çekti. Hizmetlerdeki artış ise yüzde 4,8 oldu.

AB uyumlu TÜFE de martta aylık bazda yüzde 1,1 ve senelik bazda yüzde 7,8 terfi etti.

GIDA ENFLASYONU YÜZDE 22,3

Destatis açıklamasında, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından beri bilhassa enerji ve besin fiyatlarının gözle görülür şekilde arttığı, bunun da enflasyon üstünde mühim bir etkiye haiz olduğu açıklandı.

Açıklamada, “Mart 2023’te besin tutarları geçen senenin aynı ayına nazaran yüzde 22,3 ile ortalamanın üstünde artmaya devam etti. Öte taraftan, Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrası hızla yükselen enerji fiyatlarındaki artış yüzde 3,5 ile mühim seviyede yavaşladı.” denildi.

FAİZ KARARI İÇİN ENFLASYON KRİTİK

ECB’nin faiz artırımları mevzusunda ne kadar ileri gideceği ve hangi hızda ilerleyeceğini enflasyonun görünümü belirleyecek.

ECB, birkaç ay içinde ana faiz oranlarını 6 kez artırırken, finansal piyasalarda belirleyici olan mevduat faiz oranı şu anda yüzde 3,5 seviyesinde bulunuyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, nisan ortasında gerçekleştirilecek toplantı için yüksek enflasyonu göz önüne alarak faiz artışında kapıyı açık bırakmıştı.

Para politikasının daha da sıkılaştırılmasını savunanlar, her şeyden ilkin enerji ve besin fiyatlarından arındırılmış olan çekirdek enflasyona atıfta bulunuyor. Çekirdek enflasyon, geçen ay Euro Bölgesi’nde yüzde 5,6 ile yeni bir rekora ulaşmıştı. (AA)