Bakan Kirişci, depremzedelerle bir araya geldi

By | April 17, 2023

Ziraat ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Ankara Misafirhanesinde zelzele bölgesinden gelen vatandaşlarla kahvaltı programında bir araya geldi. Eşi Hanife Kirişci ile depremzedelerle bir süre söyleşi eden ve ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulunan Bakan Kirişci, ufaklıklara oyuncak armağan etti.

Programa, Bakan Yardımcıları Nihat Pakdil ve İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal da katıldı.

Burada bir konuşma icra eden Bakan Kirişci, 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin “asrın felaketi” olduğuna dikkati çekerek bu afetin geçmişteki depremlerle kıyaslanmayacak kadar büyük bulunduğunu belirtti. Yaşanmış olan afetten 11 ilin etkilendiğini dile getiren Kirişci, “Şimdiye kadar gerçekleşen depremlerin uzunluğu 400 kilometreyi geçmemiş. Sadece bu depremin fay uzunluğu 500 kilometredir. İklim şartlarının fena olması felaketin boyutunu artırdı. Tanrı ebediyete intikal etmiş tüm geçmişlerimize rahmeti ve merhametiyle işlem eylesin. Yaralılarımıza acil şifalar kayra eylesin ve yalnız dostlarımıza, kendilerimize değil düşmanlarımıza bile bu şekilde bir afeti tekrar yaşatmasın” ifadelerini kullandı.

“Devlet-millet el ele”

Artçı sarsıntıları devam eden depremlerden 13,5 milyonluk nüfusun ve 110 bin kilometrekarelik bir coğrafyanın etkilendiğine işaret eden Kirişci, “Devlet ile millet el ele verdi oldukça şükür yaralarımız sarılıyor” diye konuştu. Kirişci, Bakanlık olarak asla zaman kaybetmeden çalışmalara başlandıklarının altını çizerek şu değerlendirmede bulunmuş oldu:

“Ziraat ve Orman Bakanlığına bağlı Türkiye genelindeki misafirhanelerimizde, 7 bin 558 depremzedeyi ağırlıyoruz. Burada Kahramanmaraş’tan, Malatya’dan, Hatay’dan, Elazığ‘dan, Gaziantep’ten gelen kardeşlerimiz var. Siz şu anda TMO’nun misafirhanesinde değilsiniz. Evinizdeki konforu bir ihtimal size sağlayamayız fakat hiçbir vakit için burası bir misafirhane değil, burası sizin kendi eviniz. Burada her türlü ihtiyaçlarınız karşılanacak.”

“Ne gerekiyorsa yapacağız”

Depremzedelerin sıkıntılarının hafifletilmesi için ne gerekiyorsa yapacaklarını vurgulayan Kirişci, “Biz siz değerli üyelerimizin hizmetkârıyız, sizin bu acılarınızı, bu çektiğiniz sıkıntıları hafifletebilirsek ne mutlu bizlere. Bakanlık olarak 5 binin üstünde iş makinası ve 15 binin üstünde personelimiz ile zelzele bölgesinde faaliyetlerimizi yürütüyoruz” dedi.

“Desteklerimiz devam edecek”

Zelzele bölgesinde tarımsal faaliyetlerin adım atması ve üreticilerin mağdur olmaması için her türlü desteğin verildiğinin altını çizen Kirişci, besicilere yem desteği sağladıklarını, bunun yanı sıra hayvanların tedavi edildiğini, ahırları yıkılanlara çadır dağıtımı, bakılamayacak durumdaki hayvanların satın alınması benzer biçimde desteklerin de verildiğini söyledi.

Bakan Vahit Kirişci, depremzedelerin öteki ihtiyaçlarının karşılanması için de çaba gösterdiklerini hatırlatarak, ”İnşallah bu ülkenin üreten insanları, tarlada, bağda, bahçede, ahırda, ağılda, kümeste nerede olursa olsun üretmeye devam edecek” İfadesini kullandı.

Zelzele bölgesinde yaşamın tekrardan kurulacağını vurgulayan Kirişci, şunları kaydetti:
“O yaşamı orada devam ettirelim; şundan dolayı bu burçlar, bu kaleler asla bırakılmamalıdır, asla terk edilmemelidir. Kırsalda 73 bin köy evi yapılacak. Evler; ahırlarıyla, seralarıyla, sosyalleşme alanlarıyla bildiğimiz köyden öte akıllı köy olacak. Kırsala dönen insanlarımızı orada tutup üretime geçmelerini sağlayacağız.”

Bakan Kirişci, program sonrası TMO atölyesini ziyaret etti. TMO’nun kendi imkanlarıyla zelzele bölgesindeki iş bölgeleri için ürettiği konteynerleri inceleyen Kirişci, imalat süreciyle ilgili çalışanlardan data aldı.

Musa Enes Aksakal