Rekabet Kurumu’ndan kırmızı et açıklaması

By | April 17, 2023
Rekabet Kurumu'ndan kırmızı et açıklaması

Bilhassa yıl başından bu yana kırmızı et sektöründe yaşanmış olan ciddi fiyat artışları Rekabet Kurumu’nun da radarı altında. Geçtiğimiz gün Kurum sektöre yönelik araştırma başlattığını açıklamış ve Kurum uzmanları da kırmızı et piyasasına yönelik araştırma ve gözlem emek vermesi yürütmeye başlamıştı. Bunun arkasından Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle’den de bir izahat geldi.

Açıklamada, “Bilinmiş olduğu suretiyle, son zamanlarda kamuoyunun gündemini meşgul eden en mühim konulardan biri ülkemizdeki kırmızı et fiyatlarıdır. Bilhassa son birkaç aylık süre diliminde, arka arkaya gelen yüksek orandaki zamlarla, kırmızı et tutarları mühim seviyede artmıştır. En temel besin maddelerinden kabul edilen kırmızı etteki bu fiyat artışları, ilgili öteki kamu kurumlarının yanı sıra Rekabet Kurumunun da şüphesiz ki yakın takibindedir” ifadelerine yer verildi.

“İNCELEMELER DEVAM ETMEKTEDİR”

Kurumun 2022 yılından itibaren kırmızı et sektörüne yönelik emekler yürüttüğü vurgulanarak açıklamada, “Sektörde etkinlik gösteren teşebbüsler ve teşebbüsler birlikleri hakkında meydana getirilen geniş kapsamlı incelemeler hâlihazırda devam etmektedir. Kırmızı et piyasasına tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde mercek tutmayı hedefleyen bu araştırmalarda, hem sektörün yapısal ve mevzuat kaynaklı sorunları, hem de sektördeki teşebbüslerin ve girişim birliklerinin piyasa davranışları ele alınmaktadır.

Teşebbüslerin ve girişim birliklerinin davranışlarına ilişkin incelemeler, piyasada rekabet kurallarına aykırı herhangi bir oluşum olup olmadığına odaklanmaktadır. Bu çerçevede rakip teşebbüslerin rekabeti sınırlayıcı bir antak kalma içinde bulunup bulunmadıkları, girişim birliklerinin sektördeki rekabeti engellemeye yönelik kararlarının yada eylemlerinin olup olmadığı ve piyasadaki büyük teşebbüslerin perakendecilerle ilişkilerinde rekabete aykırı davranışların ortaya çıkıp çıkmadığı öncelikli olarak değerlendirilmektedir” denildi.

“AYKIRI DAVRANIŞLARA BÜYÜK CEZALAR UYGULANACAK”

Birol Küle açıklamasında, “Zira rekabet kurallarına aykırı bu davranışlar direkt ya da dolaylı olarak kırmızı et fiyatlarının artmasına yol açabilmektedir. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlali niteliğindeki bu davranışların tespiti halinde, ilgili teşebbüsler hakkında teşebbüslerin cirolarının %10’una varan yönetimsel para cezaları uygulanması söz mevzusu olabilecektir. Kurumumuz tüketicilerin beslenmesinde ve bütçesinde mühim yeri olan kırmızı etteki fiyat artışları mevzusunda son aşama duyarlı olup sektördeki rekabete aykırı davranışların tespiti ve bu davranışların ağır şekilde cezalandırılması mevzusunda gerekeni yerine getirmek suretiyle çalışmalarına devam etmektedir” vurgusunu da yapmış oldu.