AK Partili başkandan CHP’li İBB yönetimine uyarı: “Boya ve badanayla örtbas edemezsiniz”

By | April 17, 2023

Ihtimaller içinde zelzele durumunda ulaşım güvenliği açısından büyük risk taşıyan İstanbul’daki üst geçitlerin birçoğu alarm veriyor. Adeta çürüyen üst geçitlerdeki sorunlu noktaların İBB yönetimince “boya badana” ile kapatılmış olduğu ifade ediliyor.

6 Şubat depremlerinin arkasından tüm Türkiye’nin ana gündemi depreme yönelik önlemler olurken, gözlerin çevrildiği İstanbul‘da eski binaların yanı sıra karayolu üstünde sıralanan üst geçitler de büyük riskler barındırıyor. İstanbul’un otoyollarını adeta çevreleyen üst geçitlerin birçoğunun eski ve dayanıksız olduğu yönünde kaygı duyuluyor. Yaşanabilecek bir afet anında oluşabilecek çökme durumunda ilçelere bağlanan ana yolların trafiğe kapanmasına, ambulans ve itfaiye ekiplerinin ulaşım sağlayamamasına, yardım ekiplerinin saatlerce yolda kalmasına sebep olabilecek büyük risk unsuru olan üst geçitlerle ilgili İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin vurdumduymaz bir tavır takındığı ifade ediliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı ve Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, CHP’li yönetimin sorumluluğundaki alt ve üst geçitleri gündeme getirerek Ekrem İmamoğlu’na uyarıda bulunmuş oldu. 

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu

Her gün yüz binlerce insanoğlunun kullandığı E-5 Otoyolu ve Metrobüs güzergahındaki bir çok yapının rutin denetiminin yapılmadığını belirten Özdemir, İstanbul için yaşamsal nitelikteki yol güvenliğinin devamı için İBB’yi göreve çağırdı.

Haber7‘ye konuşan İBB Ulaşım ve Trafik Komisyonu Başkanı Özdemir, ihtimaller içinde bir afet durumunda İBB’nin görevli tutulacağını vurgulayıp, söz mevzusu alt ve üst geçitlerin AK Parti döneminde tertipli olarak denetim edildiğini hatırlattı.

Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir

“BOYA VE BADANAYLA ÖRTBAS EDEMEZSİNİZ”

İBB’nin 2019 yılından bu yana şehrin merkezi yerlerinde bulunan üst geçit ve alt geçitlerinde lüzumlu kontrolleri yapmadığını vurgulayan Başkan Abdullah Özdemir, “Arkadaşlarımız işin teknik tarafındaki lüzumlu araştırmaları yapmış oldu. Beton ve demir dayanımıyla ilgili güçlendirme gereksinimi yada yenilemenin gereksinim olup olmadığına dair bir araştırmaydı. Ve İBB’nin herhangi bir araştırma yapmadığı bilgisi bizlere ulaştı. Bir tek boya badana yapıldığını gördük. Boya ve badanayla örtbas edemezsiniz. Buraların incelenmesi gerekiyor” dedi.

“BUNUN SORUMLUSU İBB’DİR”

İBB’nin AK Parti döneminde şehirdeki tüm üst geçit ve alt geçitlerin tertipli aralıklarla denetim edildiğini hatırlatan Abdullah Özdemir, Haber7’ye yapmış olduğu hususi açıklamalarını şu ifadelerle noktaladı:

“Şu anda Metrobüs güzergâhında ve E-5 üstünde ivedilikle incelenmesi ihtiyaç duyulan üst geçitler ve alt geçitler söz mevzusu. Ihtimaller içinde bir fecaatte bunun sorumlusu İBB’dir.Bu aşamada İBB’nin detaylı bir halde teknik araştırmalarda bulunması gerekiyor. Yapılar tüm halde gözden geçirildikten sonrasında eksikler öne çıkarılır. Ve bu yönde çalışmalara başlanılır. Her yıl rutin bir halde bu yapıların incelenmesi gerekiyor. AK Parti döneminde üst geçitler tertipli olarak incelenirdi. Bu uygulama ne yazık ki şu an yok.”