Ermenistan’daki Avrupa Halter Şampiyonası’ndan geri çekilen Azerbaycanlı sporcular Bakü’ye geldi

By | April 17, 2023

Ermenistan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’ndan Azerbaycan bayrağının yakılması üstüne geri çekilen Azerbaycanlı sporcular Bakü’ye geldi.

Azerbaycan, Ermenistan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nda Azerbaycan bayrağının yakılması üstüne, şampiyonadaki sporcularını geri çekti. Azerbaycan’ın Ermenistan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’ndan geri çekmiş olduğu sporcular Ermenistan’dan Gürcistan’a arkasından da Bakü’ye getirildi. Haydar Aliyev Internasyonal Havalimanı’na gelen kafilede 4’ü sporcu olmak suretiyle toplam 12 şahıs bulunuyor. Ermenistan’daki Avrupa Halter Şampiyonası’da spora yakışmayan davranışlar yaşandığını belirten Olimpiyat Şampiyonu Ferid Mansurov, “Devletimizde 2015’de düzenlenen ilk Avrupa Oyunları’nda Sayın Cumhurbaşkanımız sporculara ödüllerini takdim ediyordu. Onların aralarında Ermeni sporcular da vardı. Sporcularımız bundan sonrasında oradaki yarışmalara iyi mi katılsınlar. Bunun bir güvencesi var mı? Hayır yok. Spor toplumu bu şekilde bir vakası negatif karşılıyor. İnanıyorum ki, Internasyonal Olimpiyat Komitesi, hem de Avrupa Halter Federasyonu bu vakayla ilgili gerekeni yapmış olacaktır” dedi.

“Bu bir vahşilik, bir barbarlıktır”

Oldukça büyük umutlarla, madalya kazanmak için Avrupa Halter Şampiyonası’na katıldıklarını söyleyen Ermenistan’dan geri gelen hanım halterci Nazile İsmayılova, “Marşımızı orada okutabilirdik. Ermenilerin bu şekilde yapması hoşumuza gitmedi. Gururumuzu koruyarak geri adım attık. Kendi imajımızı koruduk ve vatanımıza geri döndük. Öyleki bir ülkede büyük bir yarışmanın düzenlenmesine karşıyız. Hiçbir güvenlik önlemi alınmadı. Ülke başkanının katılmış olduğu bir organizasyonda bir bayrağı yaktılar. Bu bir vahşilik, bir barbarlıktır. Biz bunu kabul etmiyoruz, kabul etmeyeceğiz de” diye konuştu.

“Ulusal marşımızın orada seslenmesinden korktular”

Şampiyonaya fazlaca iyi hazırlandığını belirten halterci İsa Rüstemov, “Ulusal marşımızın orada seslenmesinden korktular. Onun için bu şekilde yaptılar. Ermenistan’dan Gürcistan’a sonrasında da Azerbaycan’a geldik” ifadelerini kullandı.

“Bayrağımızın daim yükseklerde olması için elimizden geleni yapacağız”

Ermenistan’ın sporu da siyasete dönüştürdüklerini ifade eden halterci Ömer Cavadov, “Biz orada bayrağımızı yükseltmek için oraya gitmiştik. İnşallah bundan sonraki yarışmalarda bayrağımızın daim yükseklerde olması için elimizden geleni yapacağız. Karşıda öteki yarışmalar da var. İnşallah orada elimizden gelenin en iyisini yapacağız” dedi.

“Kapımızı açmadılar”

Ermenistan’da Azerbaycan bayrağını yaktıkları için yarışmayı terk ettiklerini belirten Azerbaycan Ulusal Halter Ekibi’nın baş antrenörü Emil Aliyev, “Biz olayın yaşandığı gece oradan ayrılmak istedik sadece bir izin vermediler. Bizi sabaha kadar otelde tutular. Gitmemiz için kapımızı açmadılar. Bizi hususi araçlar oradan götürmeliydi. Onlarda bizi götüremeyeceğini bizlere söylediler. Bahaneler uydurdular. Ertesi gün de bizi karayolu ile Gürcistan’a, Tiflis’e götürdüler. Sonrasında da uçağa binerek Azerbaycan’a, vatana döndük” diye konuştu.

Azerbaycan bayrağını yaktılar

Azerbaycan, Ermenistan’da düzenlenen Avrupa Halter Şampiyonası’nın açılış töreninde Azerbaycan bayrağının yakılması üstüne, şampiyonadaki sporcularını geri çekme sonucu aldı.
Azerbaycan bayrağına yönelik saldırının arkasından Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Ulusal Olimpiyat Komitesi de ortak izahat yapmış oldu. Bayrağın açılış töreninde akredite bir şahıs tarafınca yakıldığı belirtilen açıklamada, bu şekilde bir nefret ortamının hakim olduğu ve güvenliğin sağlanamadığı Ermenistan’da ruhsal baskılar sebebiyle Azerbaycanlı sporcuların müsabakalara katılımının olanaksız olduğu vurgulandı.

Kamil Nadirli