NATO’ya gore Bahmut yakında düşebilir

By | April 14, 2023

NATO’ya gore Bahmut yakında düşebilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Bahmut’un gelecek günlerde düşebileceğini göz ardı edemeyiz. Bu durumun muharebede bir dönüm noktası olamayacağını vurgulamak lazım. Bu Rusya’yı hafife almamamız icap ettiğinin altını çizer. Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeliyiz” dedi.

NATO’ya göre Bahmut yakında düşebilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rus ve Ukraynalı güçler içinde çatışmaların sürdüğü Ukrayna’nın Bahmut kentinin yakında Rusya’nın eline geçebileceğini söylemiş oldu.

Stoltenberg, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin müdafa bakanlarının İsveç’teki toplantısına katıldı. Toplantı öncesinde gazetecilere izahat icra eden Stoltenberg, son haftalarda Bahmut içinde ve çevresinde yoğun çatışmalar yaşandığını, Rusya’nın buraya daha çok asker yığdığını açıkladı. Stoltenberg, Rus güçlerinin ciddi kayıplar verdiğini belirterek, “Bununla birlikte Bahmut’un gelecek günlerde düşebileceğini göz ardı edemeyiz. Bu durumun muharebede bir dönüm noktası olamayacağını vurgulamak lazım. Bu Rusya’yı hafife almamamız icap ettiğinin altını çizer. Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeliyiz” dedi.

NATO müttefiklerinin Ukrayna’ya son bir yılda 150 milyar avroluk askeri, mali ve ekonomik destek verdiğini aktaran Stoltenberg, bunun 65 milyar avroluk kısmının askeri destek bulunduğunu kaydetti. Stoltenberg, Ukrayna’ya destek verirken kendi tabanca ve cephane stoklarını dolu tutma gerekliliğine değinerek, müdafa endüstri üretiminin artırılmasının yanı sıra bazı NATO müttefiklerinin ortak satın alma mevzusundaki çalışmaların sürdüğünü dile getirdi.

‘TÜRKİYE İLE İLERLEME SAĞLIYORUZ’

Stoltenberg, yarın Brüksel’deki NATO karargahında Türkiye, İsveç ve Finlandiyalı yetkililer içinde yapılacak görüşmeden netice çıkıp çıkmayacağına yönelik sual üstüne birkaç hafta ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü hatırlattı. Birçok mevzunun yanı sıra İsveç ve Finlandiya’nın üyelik meselesini de ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, şu şekilde devam etti:

“İlerleme sağlıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan müzakerelerin tekrardan başlamasını kabul etti. Finlandiya, İsveç ve Türkiye içinde yarın NATO karargahında toplantı yapılacak. Görüşme olmadan geçen uzun sürenin arkasından bu toplantının yapılması başlı başına mühim. Üyelik bir süreç ve sürecin yarın sonuçlanmasını beklemiyorum. Sadece İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyesi olacağına inanıyorum. Bu bizim için en büyük öncelik.”

Şimal Akım naturel gaz boru hattına geçen yıl düzenlenen saldırıyı Ukrayna yanlısı bir grubun düzenlediğine yönelik haberleri teyit edip etmediği sorulan Stoltenberg, “Bildiğimiz şey boru hattına bir sabotaj düzenlenmiş olduğu sadece bunun arkasında kimin bulunduğunu belirleyebilmiş değiliz” diye konuştu.

Bazı ülkelerin kendi soruşturmalarının sürdüğünü hatırlatan Stoltenberg, saldırıyı kimin yaptığını tespit için bunların tamamlanmasını beklemek icap ettiğini altını çizdi. (AA)