İtalya’da ‘aşırı zayıflığa azmettirenler’ için hapis cezası öngören yasa tasarısı

By | April 14, 2023

İtalyada aşırı zayıflığa azmettirenler için hapis cezası öngören yasa tasarısı

İktidardaki İtalya’nın Kardeşleri (FdI) Partisi tarafınca dün sunulan tasarıyla, “aşırı zayıflığa azmettiren” kişilerin 2 yıla kadar hapis ve 60 bin euro’ya kadar para cezasına çarptırılması öngörülüyor.

Mağdurların 14 yaşın altında olduğu vakalarda ise 4 yıl hapis ve 150 bin euro’ya kadar para cezası verilmesi planlanıyor.

Yasa tasarısını dün açıklayan İtalya’nın Kardeşleri’nden Senatör Alberto Balboni, anoreksiya ve blumiya şeklinde hastalıkları toplumsal medya da dahil herhangi bir araçla teşvik edenlere “baskı uygulamak” istediklerini söylemiş oldu.

İtalya basını da bilhassa “thinfluencer” olarak anılan, aşırı zayıflığa özendiren toplumsal medya ünlülerinin hedef alınacağını belirtti.

Senatör Balboni, ülkede yılda ortalama 4 bin kişinin bu rahatsızlıklar sebebiyle yaşamını kaybettiğini, bunların büyük kısmını gençlerin oluşturduğunu deklare etti.

Balboni, bu bozuklukların “toplumsal hastalık” olarak tanınması icap ettiğini savundu.

“HER ŞEYİ KELEPÇE İLE ÇÖZMEYE ÇALIŞIYORLAR”

Öte taraftan, yasa tasarısı karşıcılık ve uzmanlardan eleştiri aldı.

Ana karşıcılık partisi konumundaki Demokratik Parti’den Milletvekili Chiara Gribaudo, “Sağ, anoreksiya dramına ceza kanunuyla müdahale ediyor. Fakat akıl sağlığı ve psikolog desteği için bir euro bile ayırmıyor” diyerek tepki gösterdi.

İtalya’nın Kardeşleri lideri ve Başbakan Giorgia Meloni, Eylül ayındaki genel seçim öncesi kampanyasında “gençlik sapkınlıkları” diye nitelediği bir takım davranış biçimi, alışkanlık ve bağımlılıkla savaşım vadetmişti.

Meloni bu “sapkınlıklar” içinde aşırı kiloluluk, anoreksiya ve blumiyayı da saymış, bu açıklaması o dönem de tepki çekmişti.

Başbakan Giorgia Meloni

Yeni yasa tasarısının açıklanmasının peşinden karşıcılık milletvekili Gribaudo, Meloni’nin vaadini hatırlattı ve “Gençlik sapkınlıklarından söz eden sağcılar her şeyi cop ve kelepçelerle çözebileceklerini sanıyorlar” dedi.

Yeme bozuklukları alanında etken dernekleri bir araya getiren Fiocchetto Lilla Vakfı Başkanı Mareilla Fasini de benzer tasarı girişimlerinin geçmişte de yapıldığını hatırlattı.

Fasini, “Arada sırada birileri ortaya çıkıp azmettirme suçundan bahsediyor. Ve esas mesele hep unutuluyor: yetersiz tedavi olanakları, gittikçe sayıları azalan destek kuruluşları, sonsuz bekleme listeleri” diye konuştu.

Haber sitesi Open’a konuşan Fasini söz mevzusu yeme bozukluklarını teşvik eden kişilerin de aynı bozukluklardan muzdarip olabileceğini vurgulayarak şu şekilde devam etti:

“Önerdiğimiz çözüm nedir? Herkesi hapse atmak mı? Hastalığı cezalarla bastırmak mı?”