Fransa alarmda! İçişleri Bakanı’ndan ‘ateş ve kan’ uyarısı

By | April 14, 2023

Fransa alarmda İçişleri Bakanından ateş ve kan uyarısı

Fransa hükümetinin emeklilik yaşını 62’den 64’e çıkarmayı öngören yasa tasarısı ülkeyi yangın yerine çevirmiş durumda. Yasa karşıtı protestolar devam ederken Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Anayasa’nın hususi bir maddesini kullanarak meclisi dönem dışı bırakması Fransızları adeta çileden çıkardı.

Fransız medyası şimdiye kadar daha sakin giden protestoların sertliğini artıracağı uyarısında bulunurken, Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin bilhassa bugüne dikkat çekerek kamu düzenini bozmaya yönelik mühim riskler bulunduğunu öne sürdü.

Fransa alarmda İçişleri Bakanından ateş ve kan uyarısı

YURTDIŞINDAN GELEN BİNDEN FAZLA RADİKAL UNSUR FRANSIZ ŞEHİRLERİNİ HEDEF ALACAK

Darmanin korkutan bir uyarıda bulunarak yurtdışından gelen binden fazla köktencilik unsurun Paris, Lyon, Rennes, Nantes, Dijon, Bordeaux ve öteki şehirleri hedef alacağını söylemiş oldu.

Söz mevzusu gruplar için “amaçları Fransa’ya ateş ve kan getirmek” diyen Bakan Darmanin, güvenlik güçlerinin zırhlı araçlar ve yedek askeri birlikler tarafınca destekleneceğini duyurdu.

Fransa alarmda İçişleri Bakanından ateş ve kan uyarısı

FRANSA TARİHİNİN EN BÜYÜK GÜVENLİK OPERASYONLARINDAN BİRİ

İngiliz Dailymail gazetesi bugün Fransa’nın tarihinin en büyük güvenlik operasyonlarından birini gözler önüne süreceğini belirtti.

Paris Güvenlik Müdürlüğü başkanı Laurent Nunez de benzer bir izahat yaparak polisin hazır olması icap ettiğini altını çizdi. Nunez, “İstihbarat servisleri tarafınca izlenen kişilerden bahsediyoruz oldukça dikkatli olmalıyız” dedi.

Fransa alarmda İçişleri Bakanından ateş ve kan uyarısı

protesto

Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullanırken, protestolarda oldukça sayıda çöp konteyneri de ateşe verildi.

Yüzlerce göstericinin gözaltına alındığı eylemler sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İngiltere Kralı III. Charles’ın ülkeye düzenleyeceği ziyareti ertelemek mecburiyetinde bırakıldı.

Fransa alarmda İçişleri Bakanından ateş ve kan uyarısı

ORTALIĞI KARIŞTIRAN YASA

Fransa‘da emeklilik yaşını 62’den 64’e yükselten yasa geçen hafta Senato’da kabul edilmiş sadece parlamentonun alt kanadı olan Ulusal Meclis’teki oylamaya dakikalar kala hükümet Anayasa’nın hususi bir maddesini kullanarak meclisi dönem dışı bırakmış ve meclis oylaması olmadan yasayı yürürlüğe koyma sonucu almıştı.

Macron hükümeti, Meclis’te meydana getirilen itimat oylamasını azca bir farkla da olsa kazanmıştı.