Endüstri üretimi şubatta senelik yüzde 8.2 azaldı

By | May 10, 2023

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat 2023’e ilişkin endüstri üretim endekslerini deklare etti. Buna bakılırsa endüstri üretimi senelik yüzde 8.2 azaldı.

Sanayi üretimi şubatta yıllık yüzde 8.2 azaldı

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2023 yılı şubat ayında madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bundan önceki senenin aynı ayına bakılırsa yüzde 18.2, imalat endüstri sektörü endeksi yüzde 8.2 ve elektrik, gaz, buğu ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 4.5 azaldı. Endüstri üretimindeki aylık gerileme ise yüzde 6 olarak ölçüldü.

Haberin Devamı

Meydana getirilen açıklamada ek olarak, endüstri üretim endeksinin hesaplanmasında aylık endüstri üretim anketi ve katma kıymet vergisi (KDV) beyannamelerinden elde edilmiş verilerin kullanıldığı hatırlatılarak, “Ülkemizin yaşamış olduğu zelzele felaketinden etkilenen illerde mücbir sebep duyuru edilmiş ve beyannameler ertelenmiş, bu illerden derlenen anketlerden yüzde 67 oranında yanıt alınabilmiştir. Bu yüzden, 2023 Şubat ayına ilişkin hesaplamalarda tamamlanmamış gözlemler için e-fatura, e-arşiv satmaca verileri benzer biçimde alternatif veri kaynakları ve istatistiksel yöntemler kullanılarak tahmin yapılmıştır. Bu yöntemlerle tahmin edilen büyüklüğün toplam içindeki oranı yüzde 1.94’tür” denildi.