Emekliye zam verip KDV’sini yediler

By | May 10, 2023

Emekliye zam verip KDV’sini yediler

Emeklinin KDV iadesi kaldırılınca yerine konan yüzde 4 ek zam, en düşük emekli aylığına meydana getirilen zammın içine katılıp yok edildi. Milyonlarca emeklinin KDV iadesi buğu oldu.

Emekliye zam verip KDV’sini yediler

En düşük emekli aylığı 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya çıkarıldı sadece zam yapılırken milyonlarca emeklinin aslına bakarsan almış olduğu KDV iadesi de emekli zammının içine dahil edilip yok edildi. Eski ismiyle ‘KDV iadesi’ yeni ismiyle ‘yüzde 4 ek ödeme’ olan ek gelirden geniş bir emekli kesimini yoksun bırakan yöntem, 5510 Sayılı Toplumsal Sigortalar Kanunu’na eklenen ek 19’uncu maddedeki ‘ek ödeme dahil’ ibaresinden kaynaklandı. Bu ibare yüzünden fazlaca sayıda emeklinin KDV iadesi alacağı ‘hukuken’ ortadan kalktı.

Zamlı aylıkları bayram öncesi hesaplarına yatan milyonlarca emekli, KDV iadesinin zamma dahil edildiğini görünce hayal kırıklığı yaşadı. Mesela, zamdan ilkin aylığı 7 bin 500 lira olan bir emekli aslen 7 bin 212 lira emekli aylığı 288 lira da KDV iadesi alıyordu. İktidar emekliye seçim zammı verince KDV iadesiyle beraber eline 7 bin 500 lira geçen bu emekliye ‘senin aylığın aslına bakarsan 7.500′ lira deyip asla zam yapmadı.

300 LİRALIK KAYIP VAR

Oysa aylık ayrı, KDV iadesi ayrı değerlendirilmiş olsaydı bu emeklinin 7 bin 212 liralık aylığının 7 bin 500 liraya çıkarılması, üstüne de 300 TL KDV iadesi, doğrusu yüzde 4 ek ödeme verilmesi gerekiyordu. Aynı şekilde KDV iadesiyle beraber mesela 7 bin lira alan emeklinin gerçek aylığı 6 bin 731 lira. Bu emeklinin aylığı 7 bin 500 liraya çıktı fakat 300 liralık KDV iadesi buğu oldu. Daha ilkin emekli aylığı 7 bin 500 lira olup asla zam almayanlar 300 TL ek ödeme alırken Gömü desteğiyle aylığı 7 bin 500 liraya çıkarılanlar emekli aylığından yoksun bırakılmış oldu.

Ek ödeme yüzünden zam alamadılar

En düşük emekli aylığının hesabına KDV iadesi desteğinin dahil edilmesi, emekliler içinde ek ödeme alan ve almayanlar şeklinde ikili bir yapı oluşmasına niçin oldu. Mevcut aylığı ek ödeme dahil 7 bin 500 lira ve altında olan fazlaca sayıda emekli ek ödemenin tamamını kaybederken fazlaca sayıda emeklinin ek ödemesi de tırpanlanmış oldu. Ek olarak aylığı 7 bin 500 liraya yükseltilen milyonlarca emekliye temmuz ayında yapılacak olan zam oranı, 7 bin 500 liraya değil, zamsız gerçek aylığı olan mesela 5 bin, 6 bin, 7 bin liraya uygulanacak.