İlk tercih bile değillerdi, hepsi Oscar kazanmıştır

By | May 10, 2023

İlk tercih bile değillerdi, hepsi Oscar kazanmıştır

Birbirinden meşhur ve başarı göstermiş adlar, beyaz perdedeki eşi olmayan performanslarıyla Oscar heykelciğini kucakladı. Sadece bu pırıltılı âna ulaşırken bazıları ilk tercih bile değildi.

İlk tercih bile değillerdi, hepsi Oscar kazandı

Oscar Ödülü kazanmak {hiç de} kolay değil. Beyazperde dünyasının en prestijli ödülü olarak neredeyse pek oldukça oyuncu için hayal olan heykelciğe giden yol için kimi zaman tesadüflerin de yardımı gerekiyor.

Ödülü kazanan bir çok oyuncu için “bu rol tam da onun için yaratılmış” denebilir, oysa işler daima bu şekilde ilerlemiyor ve yapımcıların, yönetmenlerin asla aklında yokken ikinci bir seçenek devreye girebiliyor. İşte bu ikinci seçeneklerden bazıları da o denli iyi performanslar sergiliyor ki sonunda Akademi’nin ödülüne layık görülüyor.

Asla hesapta yokken hem o görevi kapan hem de sonunda Oscar’ı kazanan o adlar…

LADY GAGA

Başrollerini Lady Gaga ve Bradley Cooper’ın paylaşmış olduğu duygusal dramanın 2018 versiyonu Bir Yıldız Doğuyor (A Yıldız is Born), aslına bakarsak senelerce geliştirilme aşamasındaydı. Bu süreçte de sık sık basına yansıyan haberleriyle dikkat çekti. Bilhassa de Lady Gaga’nın canlandırdığı Ally Maine rolüyle ilgili… Haberlere gore Maine için düşünen ilk isim Oscar’ı da bu filmdeki performansıyla kazanan Gaga değil.

Beyoncé ve hatta Jennifer Lopez şeklinde isimlerle filmin yeni uyarlamasının beyaz perdede tekrardan izleyici ile buluşması düşünülürken sonunda rol de Oscar heykelciği de Lady Gaga’nın oluyor.

SANDRA BULLOCK

Kör Nokta (The Blind Side) filmiyle Oscar’ı kazanan Sandra Bullock, beyaz perdenin tercih edilen isimlerinden olsa da bu rol için ilk kabul edilen isim aslına bakarsak farklıymış. Los Angeles Times’ın haberine gore; ilk olarak Julia Roberts, 2006 senesinde filmin senaristliğini aldı, sadece ilgi göstermedi. Roberts’tan sonrasında rol Sandra Bullock’a gitti ve 2010 senesinde Oscar Ödül Töreni’nde “en iyi hanım oyuncu” ödülüne layık görüldü.

RUSSELL CROWE

New York Times’ın haberine gore; Ridley Scott’ın yönetmenliğini yapmış olduğu Gladyatör filmimizde Maximus rolünü aslına bakarsak Mel Gibson kabul etmişti. Sadece ne olduysa oldu ve rol Russell Crowe’un oldu. Crowe, Gladyatör filmi ile adeta fenomen haline geldi ve Oscar’da da “en iyi adam oyuncu” ödülünü almayı başardı.

TOM HANKS

Forrest Gump asla şühesiz Tom Hanks’in en ikonik rollerinde biri. Sadece rol aslına bakarsak ilkin John Travolta’ya teklif edilir. Travolta, görevi reddeder ve sonunda da teklif Hanks’e gider.

Üstelik Hanks’in Oscar’a aday olduğu yıl Travolta da rakibiydi; sadece ödül Hanks’e gitti.

HALLE BERRY

Kesişen Yollar (Monster’s Ball) filmindeki rolüyle Akademi’den “en iyi hanım oyuncu” ödülünü kazanan ilk siyah hanım oldu. Sadece Berry’den ilkin rol ilk olarak bu yıl da adaylar arsında yer edinen Angela Bassett’a teklif edilmişti.

CASEY AFFLECK

Matt Damon, Kenneth Lonergan’ın yönettiği Yaşamın Kıyısında (Manchester by the Sea) filmimizde yapımcıydı, fakat aslına bakarsak onun da başrolde olması bekleniyordu.

Damon’ın öteki projelerdeki taahhütleri yüzünden görevi bırakması gerekince arkadaşı Casey Affleck’e görevi teslim etti ve Affleck de Oscar’ı kazanmış oldu.

EMMA STONE

La La Land’de Ryan Gosling’in yanında başka birini düşlemek zor, sadece aslına bakarsak projenin başlangıç aşamasındayken, Mia Dolan görevi için Emma Watson düşünülüyordu. Watson’ın o dönemde Güzel ve Çirkin filmi için teklifi kabul etmesi üstüne rol Stone’a gitti.

GWYNETH PALTROW

Gwyneth Paltrow, Aşık Shakespeare (Shakespeare in Love) filmindeki Viola de Lesseps rolüyle “en iyi hanım oyuncu” ödülünü kazanmıştır, sadece Paltrow verdiği bir röportajda aslına bakarsak ikinci tercih bulunduğunu söyledi: “Teklif ettikleri ilk şahıs bendim. Sadece korkulu bir ayrılık yaşıyordum ve senaryoyu okumadım bile.”

Teklif Paltrow’dan sonrasında Kate Winslet’a götürüldü, o da reddedince Paltrow senaryoyu tekrardan okudu, role aşık oldu ve yapımda yer almayı kabul etti.

JENNIFER LAWRENCE

Filmin yapımcılarından Harvey Weinstein’ın 2014 senesinde yapmış olduğu açıklamalara gore Anne Hathaway’in başlangıçta Ümit Işığım’da (Silver Linings Playbook) Tiffany Maxwell olarak yer alması gerekiyordu. Sadece Hathaway projeden ayrıldı ve sonunda Lawrence onun yerini aldı.

JACK NICHOLSON

1983 yılında yapılmış Sevgi Sözcükleri (Terms of Endearment) filmindeki Garrett Breedlove görevi için Burt Reynolds’a gidildi fakat Reynolds reddetti. Meşhur oyuncu ondan sonra bundan oldukça pişman bulunduğunu da belirtti: “En oldukça buna pişmanım şu sebeple gerçek bir oyunculuk rolüydü.”

Reynolds’tan sonrasında Nicholson görevi kabul etti ve 1984’te “en iyi destek adam oyuncu” branşında Oscar kazanmıştır.

JODIE FOSTER

Kuzuların Sessizliği (The Silence of the Lambs) beyazperde dünyasının klasikleri arasına girerken filmdeki performansıyla Jodie Foster da adeta iz bıraktı. Foster’dan ilkin ise Michelle Pfeiffer, Meg Ryan ve Laura Dern şeklinde adlar rol için düşünüldü.