Asker, çözüm ortağı bile sayılmamış!

By | May 10, 2023

Asker, çözüm ortağı bile sayılmamış!

Eski TSK İnsani Yardım Tabur Komutanı Serdar Gömeç SÖZCÜ’ye konuştu. Gömeç, siyasal iradenin afet halinde silahlı kuvvetlerin neler yapacağına, afeti kimin yöneteceğine karar vermesi icap ettiğini söylemiş oldu. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, AFAD’ın planında yer almadığını belirtti.

Asker, çözüm ortağı bile sayılmamış!

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) hiyerarşik yapılanması esas alınarak Afet Bölge Komutanlıkları oluşturulmuş. Mesela Ankara 4. Kolordu komutanlığı Ankara’daki Afet Bölge Komutanlığıdır. Bunun alt birlikleri, bağlı birlikleri var. Serdar Gömeç’in vazife yapmış olduğu 1. Tugay komutanlığı, Kayseri Afet Ikincil Bölge Komutanlığıdır. Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat, Sivas ve Kayseri’de naturel afetlerde bu birlik müdahale ediyor. Zelzele bölgesinden örnek vermek gerekirse  6. Kolordu komutanlığı Adana’daki Afet Bölge Komutanıdır. Adana Valisi’nin ondan yardım talep etmesi gerekir.  Asker, isteneni beklenmeksizin halletmeye zorunlu. Bölgenin komutanı, mülki, amir talebi olmadan kışlasından çıkamaz.

Depremin büyüklüğünü belirlemek ve gelecek birlikleri yönlendirmek TSK’nın teçhizatlı hususi birliği 3 saat içinde pist başlangıcında olur. İnsani Yardım Tugayı Sivil-Asker İşbirliği Tabur Komutanlığı görevinde bulunan ve geçen yıl kurmay albay rütbesiyle emekliye ayrılan Serdar Gömeç, emek verme yöntemlerini şöyleki söyledi:

“Alarm verilince insani yardım tugayından sayı birlikleri ve hususi iskan taburunun bir kısmı, lojistik destek taburundan lüzumlu kılavuzlar derhal pist başlangıcında hazır olur. Bunlar derhal afet bölgesine gider ve değerlendirme yapar. Bir de müteakip birinci aşama kuvvetleri var. Zelzele bölgesine yakın yerdeki askeri birlikler, 6 saatte karadan intikale hazır olur.

İnsani Yardım Tugayı’nın emrine Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nden mobil sahra hastanesi verilirdi. Taburda görevli askerlerin  tamamı komando kursundan geçen, yabancı dil bilmesi yetmiyor, minimum iki yıl komando birliklerinde çalışmış olma koşulu var. Bu birlik, yalnız Türkiye’de kullanılmıyor, bununla birlikte NATO’ya tahsisli birliktir. Lüzumlu her türlü teknolojik alete de sahipler.”

Emekli kurmay albay Serdar Gömeç, Saygı Öztürk‘ün sorularını yanıtladı.

YABANCI ÜLKEDE NASIL?

Serdar Gömeç, gelişmiş ülkelerde afetlerde askerlerin iyi mi kullanıldığı konusunu da araştırmış. Gömeç, şunları söyledi:

“Her devlet, kendisinin bulunmuş olduğu şartlara gore afet planları yapmış. Mesela Fransa, hususi kuruluşlarını kurmuş,  jandarmaya bırakmış. Ülkeler bu tarz şeyleri yaparken zekice risk analizleri yapmışlar.  Mesela ülkenin coğrafi konumu hangi tehditlere açık olduğu tespitini yapmışlar. Depreme mi, sele mi kasırgaya mı? Almanya’da kasırga olmaz fakat ABD‘de olur. Yapılanmayı da buna gore kurmuşlar. Fransa’da kimyasal üretim icra eden bir fazlaca fabrikaları var. Dolayısıyla buna yönelik yapılanma yapmışlar ve itfaiyeleri güçlendirmişler.

Depremde bağlantı ve koordinasyonların tamamını biz yaparız. Enkazdan canlı kurtarmak için müdahaleyi yapar, lojistik destek taburunun mobil mutfakları var. Bir öğünde üç bin kişiye yiyecek çıkarabiliyor. Günde 10 bin ekmem üretebiliyorsunuz. Mobil banyonuz var. Vasıta üstüne bağlıyorsunuz banyo yapılıyor. Dolayısıyla hijyen, ilaçlama yapılabiliyor.

Lojistik destek kısmının cenaze destek kısmı var. Cenazelerin defnedilmesine, etiketlenmesine yardım ediyor. Bölge Afet Data Sistemi  programı var. Gelen tüm yardım malzemelerinin yığın denetim yazılımıdır. Son kullanma geçmişine gore tasnifini yapar, gereksinim olan bölgelere sevk edilmesi kolaylaşır. Dolayısıyla malzemeler de yitik olmaz, besin malzemelerin kullanılmasında herhangi bir aksaklık çıkmaz.”

KESİNTİSİZ HABERLEŞME 

Emekli Albay Serdar Gömeç, “Askerin sahaya çıkmasının en büyük yararı emir- komuta birliğini sağlamasıdır” dedi. Afet bölgelerindeki yazışma alt yapısının ziyan olacağı dikkate alınıp, asker uydu telefonları, telsiz sistemiyle bağlantı kurar” dedi ve şunları söylemiş oldu:

“Silahlı Kuvvetler, her yerde olan bir yapı.  Afet zamanı haricinde afet eğitimleri, seminerleri verilmeli. Fazlaca kısa süre içinde silahlı kuvvetlerdeki insanların büyük bir bölümünü Naturel Afet Yardım (DAFYAR) harekatı eğitimine doğal olarak tutabilirsiniz. Fakat şu anda yapamazsınız. Niçin? Askerlik düştü 6 aya. Komutanının en büyük problemlerinden biri, birliğine giren, terhis olan asker sayısı. Doğrusu her birliğe katılan, her gün terhis olan asker var. Meslek sahibi olan askerleri fazlaca kısa eğitimlere doğal olarak tutarak derhal usta birliklerine gönderiyorlar. Bunların da zamanları hep birbirinden değişik. Bub sistemin gözden geçirilip tekrardan planlanması gerekiyor.”

SAHRA HASTANELERİ

15 Temmuz Darbe girişiminden sonrasında 45 olan askeri hastanelerin tamamı kapatıldı. Her biri gezici cerrahi sahra hastanesi kurabilecek durumdaydı. Gömeç mevzu hakkında sözlerini şöyleki sürdürdü:

“Tüm büyük ülkelerin hepsinin askeri doktorları vardır. Siyasal iradenin, afet halinde silahlı kuvvetlerin neler yapacağı, afeti kimin yöneteceğine karar vermeli ve bunma gore yapılanmalı. Türk Silahlı Kuvvetleri, AFAD’ın Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çözüm ortakları içinde bile sayılmıyor.

O, ARTIK HOLDİNG

Kızılay artık tüm ortaklık oldu onu konuşmaya bile değmez. Şimdi siz kalkıyorsunuz Kızılay’a 8 milyon dolar bağış yapıyorsunuz, bunun 7 milyon 750 bin dolarını ABD’de bir vakfa gönderilmesini sağlıyor. Kızılay’ı aracı kurum yaptılar.

İnsani Yardım Tugayında çadırımız vardı. Çadırkentleri derhal kuruyorduk. Kızılay’la  yaptığımız protokolle bir kısmını temin ediyorduk. Şimdi Kızılay’da çadır yok. Valla Saygı Bey iyi mi anlatayım beni aşan mevzular.”