Çin, ABD gezisine tepkili

By | May 10, 2023

Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, ABD ziyareti kapsamında, Kaliforniya’da Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile bir araya gelirken, Pekin yönetimi, Tayvan karasularına 3 cenk gemisi ve bir helikopter gönderdi.

Çin, ABD gezisine tepkili

Ing-wen, McCarthy ile görüşmesine ilişkin toplumsal medya hesabından yapmış olduğu paylaşımda, “ülkesinin, Tayvan halkının özgür ve açık bir toplumda gelişmeye devam edebileceği barışçıl statükoyu müdafa kararlılığını yinelediğini” belirtti. ABD’nin Tayvan’a yönelik kuvvetli desteğinin kendisini yüreklendirdiğini kaydeden Ing-wen, “Meclis Başkanı McCarthy’ye ve tüm Amerikalı dostlarımıza teşekkür ederim. Beraber durduğumuzda çoğumuz daha güçlüyüz” dedi. McCarthy ise, yapmış olduğu konuşmada “Tayvan’a tabanca satışına devam etmeliyiz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Çin Dışişleri Bakanlığı ise, söz mevzusu görüşmeye tepki gösterdi. Bakanlık açıklamasında, “ABD tarafını bir kez daha Tayvan Boğazı’nda gerginlik yaratmaktan ve Tayvan’ı Çin’i çevrelemek için kullanmaktan vazgeçmeye, yanlış ve tehlikeli yolda daha çok ilerlememeye çağırıyoruz” denildi. Bununla beraber Çin’in, Tayvan karasularına 3 cenk gemisi ve bir helikopter gönderilmiş olduğu bildirildi. Tayvan Müdafa Bakanlığı, 3 Çin cenk gemisinin Çin ile Tayvan karasularının kesiştiği bölgede seyir halinde bulunduğunu duyurdu