6 milyar dolar ciroyu su ile yapmadık

By | May 10, 2023

TPAO Genel Müdürü Melih Han Alim, keşiflere getirilen ‘Her seçim döneminde petrol bulunuyor’ eleştirilerine yanıt verdi. Alim, “Geçtiğimiz yıl yaptığımız 6.1 milyar dolarlık ciroyu su satarak yapmadık” dedi. Petrol aramada ısrarın ve cesaretin mühim bulunduğunu vurgulayan Alim, keşiflere devam edeceklerini beyan etti.

Türkiye’nin son zamanlarda art arda yapmış olduğu petrol rezervi keşiflerine yöneltilen eleştirilere yanıt veren Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Melih Han Alim, yeni petrol yataklarının ekonomiye katkısına dikkat çekti. “Her seçim döneminde petrol bulunuyor’ eleştirilerine tepki gösteren Alim “Geçtiğimiz yıl yaptığımız 6.1 milyar dolarlık ciroyu su satarak yapmadık” dedi. Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Alim, bulgu yaptıktan sonrasında derhal izahat tavrını hiçbir süre göstermediklerini söylemiş oldu. Alim 2018’den beri yürütülen çalışmaların sonucunu aldıklarını ve bunun arkasının geleceğini beyan etti.

ARAZİYİ TANIYAN GALİP

Petrol aranan yerde araziyi tanımanın mühim bulunduğunu belirten Alim, “Gabar zor bir coğrafya. Araziyi tanıyan galip gelir. Biz bundan sonrasında da nereye gideceğimizi biliyoruz. Fakat elimizde bizi yönlendirecek detaylı bir sismik veri maalesef yok. Bu başarısız olacağımız anlamına gelmiyor. Esma Çevik’ten sonrasında Aybüke Yalçın kuyusunda da başarı göstermiş olduk. Bundan Şırnak’taki alanı genişletmeye çalışacağız. Aybüke Yalçın kuyularının bulgu kuyularını kazacağız” diye konuştu.

ÜRETİMSİZ CİRO ARTMAZ

Geçtiğimiz yıl 6.1 milyar dolar ciro meydana getiren TPAO’nun sektöründe birinci bulunduğunu ifade eden Alim, “2017’de 3.5 milyar dolar olan borç yükünü 2.1 milyar dolara indirdik. 4 tane sondaj gemisi almış, işletmiş. 26 tane derin deniz sondajını yapmış, keşifler yapmış. 150 tane sondaj yapmış. Bu yıl 200 sondaj yapacağız. Doğrusu tarihte yapamadığımız işleri yapıyoruz. 2012’de tüm Türkiye’de toplam 12 tane sondaj kulesi çalışıyordu. Bugün yalnız Şırnak’ta 20 sondaj kulesi planlıyoruz. Ciroyu su satarak elde etmedik. Üretim artmadan ciro artmayacağına gore üretimimiz artmış” dedi.

TÜRKİYE’DE ÜRETMEYİ SEVİYORUZ

Yurt haricinde da çalışmaların devam ettiğini ifade eden Alim, şu detayları verdi: “Azerbaycan’da, Rusya’da, Irak’ta, KKTC’de, Libya’da projelerimiz var. Dünyanın her tarafında petrol ve organik gaz arıyoruz. Malezya ve Brezilya ile görüşme içerisindeyiz. Türkiye’de petrol yok deniliyor idi bu yaklaşımı reddettik. Ve Türkiye’nin her tarafını arama gayretinin içine girdik. Kendi ülkenizde bulduğunuz petrolün kıymeti sizi fazlaca daha ileriye taşıyabilir. Bizim Şırnak’taki keşfimiz aslen TPAO’nun geleceği açısından fazlaca tehlikeli sonuç. Yurt haricinde da arıyoruz, üretiyoruz fakat yurt içinde bulmayı ve üretmeyi daha fazlaca seviyoruz.”

Bir varil bile bizim için kıymetli

Petrol aramacılığında ısrarın, cesaretin önemine değinen alim Alim, “Petrol bulma ihtimalimizin yüksek olduğu bölgelere yoğunlaştık. Adana’da günde bin varil petrol üretiyoruz. Burada ürettiğimiz petrolde alışkın olmadığımız bir durum var. Yüzeye fazlaca yakın, 300-350 metrede petrol üretiyoruz. Aramalarımızı Güneydoğu’da yoğunlaştırdık. Kuyu kazıyoruz, kazmaya devam edeceğiz. Bir varil bile petrol almış olmak petrol sisteminin çalıştığıyla ilişkili veri veriyor. En eski kuyumuz Batı Raman’da üretiyoruz” dedi.

Karadeniz’de hedef petrol

Sakarya Gaz Sahası keşfinin yurt haricinde toplantılarda örnek proje olarak anlatıldığını belirten TPAO Genel Müdürü Alim şunları kaydetti: “Saha geliştirme emek harcamaları devam ediyor. Sadece oradaki takvimimizin yoğunluğu sebebiyle yeni keşiflere yeterince süre ayırabilmiş değiliz. Fakat yaptık. Gökçebey, Amasya kuyusuna gittik, Çaycuma’da ve Amasra’da bulgu yapamadık. Karasu kuyusunda yapamadık. Doğrusu beklediğimiz rezervuar standardını alamadık. Orta ve Doğu Karadeniz için petrol hedefli arama kuyuları programımız var.”