Sudan’da ölü sayısı 420’yi aştı, 10 bin şahıs Cenup Sudan’a sığındı

By | May 10, 2023

DUVAR – Birleşmiş Milletler (BM), Sudan’da ordu ile paramiliter Süratli Destek Kuvvetleri (HDK) içinde devam eden çatışmalar sebebiyle yaşamını kaybedenlerin sayısının 427’ye yükseldiğini bildirdi. BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nden (OCHA) meydana getirilen yazılı açıklamaya nazaran, Sudan’da 15 Nisan’da başlamış olan çatışmalar devam ediyor.

AA’nın aktardığına nazaran, silahlı çatışmalarda minimum 427 şahıs yaşamını yitirirken, 3 bin 700’den fazla şahıs yaralandı. Kıtlık sebebiyle temel gerekseme maddelerinin fiyatlarında keskin bir artış yaşandığı ülkede, minimum 11 sıhhat merkezi saldırıya uğradı ve Hartum ile Darfur eyaletlerindeki birçok sıhhat merkezi hizmet veremiyor.

Çatışma bölgelerindeki siviller Çad, Mısır ve Cenup Sudan’a kaçarken, birçok internasyonal kurum, şu anda etkinlik gösteremediği yerlerden personelini tahliye etti. Internasyonal kuruluşlar, mümkün olan yerlerde hizmetlerini sürdürüyor.

GUTERRES: SUDAN’DAN ÇEKİLMEYECEĞİZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise, çatışmaların sürdüğü Sudan’da personelin daha güvenli noktalara taşındığını sadece ülke içinde ve haricinde operasyonlarını sürdüreceklerini bildirdi. Guterres, tüm taraflara acilen çatışmaya son vermeleri ve sivillerin tahliyesini sağlamaları çağrısında bulunmuş oldu.

Guterres, BM’nin Sudan halkıyla dayanışma içinde bulunduğunu ve demokratik geçiş ile güvenli gelecek için beraber çalışmaya devam edeceğini belirterek, “BM, Sudan’ın içinde ve haricinde operasyonlarını sürdürecek” ifadesini kullandı. Genel Yazman, ortaklarla beraber gerginliğin azaltılması ve kalıcı ateşkes için desteğini sürdüreceğini kaydetti.

‘İNSANİ YARDIM KURUŞLARI MÜDAHALE ETMEDİ’

Öte taraftan yetkililer, çatışmalardan kaçan ortalama 10 bin kişinin Cenup Sudan’a sığındığını duyurdu. Cenup Sudan’ın Sudan sınırında yer edinen Renk kenti yetkilileri, cumartesi günü 6 bin 500 kişinin ve pazar günü 3 bin kişinin sınırı geçtiğini bildirdi.

Cenup Sudanlı komutan Dau Aturjong, gelenlerin dörtte üçünün Cenup Sudanlı, geri kalanın ise Sudanlı, Eritreli, Kenyalı, Ugandalı ve Somalili bulunduğunu söylemiş oldu. İnsanı yardım kurumlarının yardım etmediğini dile getiren yetkili, “Yeni gelenlere mahalli makamlar ve mahalli halk yardım ediyor. Şimdiye kadar insani yardım kuruluşları müdahale etmedi” dedi.

Ne olmuştu?

Hartum ve öteki şehirlerde 15 Nisan sabahı ordu ile paramiliter HDK içinde silahlı çatışmalar başlamıştı. Ordu ile HDK içinde ‘HDK’nin tamamen orduya katılmasını’ öngören askeri güvenlik reformu mevzusunda son birkaç aydır yaşanmış olan ihtilaf sıcak çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Egemenlik Konseyi Başkanı ve Ordu Komutanı Orgeneral Abdulfettah el Burhan’ın, orduyla çatışan HDK’nin feshedilmesi ve ‘devlete karşı isyancı güç’ duyuru edilmesi sonucu aldığını, bu esasa nazaran davranılacağını bildirmişti. (DIŞ HABERLER)