Sabancı 2030 yılına kadar yüzde 42 emisyon azaltma hedefi deklare etti

By | May 10, 2023
Sabancı 2030 yılına kadar yüzde 42 emisyon azaltma hedefi açıkladı

Sabancı Topluluğu, sürdürülebilirlik yol haritası kapsamında iklim acil durumunun çözümü için de öncü adımlar atmayı sürdüğünü belirterek, bu kapsamda mühim bir taahhütte daha bulunduğunu deklare etti.

2050’YE KADAR ‘NET SIFIR’ EMİSYON

Geçtiğimiz dönemde, 2050 yılına kadar sera gazı emisyonlarında ‘Net Sıfır’ seviyesine yetişme taahhüdünde bulunarak Türkiye’de bir ilke imza atan Sabancı Topluluğu, Topluluk Vaadi’nin merkezinde yer edinen sürdürülebilirlik hedeflerini açıklamış olduğu ara hedeflerle pekiştirdiğini belirtti.

Bilime Dayalı Hedefler Girişimi’nin (Science Based Targets initiative – SBTi) önerileri doğrultusunda, 2030’a kadar Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını yüzde 42 oranında azaltacak Sabancı Tüm ortaklık, iklim acil durumu ile mücadeleye öncülük etmeyi sürdüreceğini de deklare etti.

Bu doğrultuda, başta yenilenebilir enerji kullanımı, alternatif yakıtlar, hammadde ikamesi, elektrik kayıp-kaçak azaltma, yeşil hidrojen kullanımı şeklinde çeşitli inisiyatifleri hayata geçirecek olan Sabancı Topluluğu, ‘yeni iktisat’ yatırımlarıyla da sürdürülebilirlik yaklaşımını güçlendireceğini altını çizdi.

GLOBAL A LİSTESİ’NDE 3 ŞİRKET

Mevzuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Sabancı Tüm ortaklık CEO’su Cenk Alper, sürdürülebilirliği gelişme stratejisinin temeline yerleştirdiklerinin altını çizerken, “Türkiye’nin Sabancı’sı vizyonumuzu, internasyonal yatırımlarımızla ‘Dünya’nın Sabancı’sı’ olarak güçlendirirken, sürdürülebilirliği de bizlere yol gösteren kutup yıldızımız olarak görüyoruz. İlk olarak 2021 yılının başlangıcında açıkladığımız 2050 ‘Net Sıfır’ hedefimizle, bu mevzuda uzun vadeli taahhütte bulunarak Türkiye’de holdingler içinde bir ilke imza atmıştık. Bu konudaki kesin duruşumuzu, 2022 yılındaki başarılarımızla da desteklemeyi sürdürdük. Dünyanın önde gelen ÇSY derecelendirme kuruluşlarından MSCI ÇSY Derecelendirmesinde, son 3 yılda 3 aşama birden not artışı alarak 2022 senesinde A notuna ulaştık. Sabancı Tüm ortaklık olarak, 2022 yılı içinde BIST’te işlem gören ve kurumsal sürdürülebilirlik performansı en yüksek şirketlerin yer almış olduğu BIST 25 Sürdürülebilirlik Endeksi’ne dahil edildik. Ek olarak dünyanın bu alandaki en mühim endeksleri içinde kabul edilen CDP (Karbon Saydamlık Projesi) Global A Sıralaması’nde Türkiye’den yer edinen 9 firmanın 3’ü Sabancı Topluluğu’ndan oldu” dedi.

NET KARI 6 MİLYAR TL’Yİ AŞTI

Ulusal ve internasyonal düzeydeki gelişmelere karşın, sıhhatli bilanço yapısını korumuş olan Sabancı Topluluğu, 2023 yılının ilk 3 ayına ilişkin finansal neticelerini da deklare etti. Tüm bu gelişmeler ışığında, Sabancı Tüm ortaklık, 2023 yılının ilk 3 aylık döneminde kombine satışlarını yüzde 81 artışla 131 milyar 435 milyon TL seviyesine yükseltirken, Tüm ortaklık’in aynı dönemdeki konsolide net kârı 6 milyar 87 milyon TL oldu.