Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonlar 1 trilyon 748 milyar TL oldu 

By | May 10, 2023
Portföy yönetim şirketlerinin yönettiği fonlar 1 trilyon 748 milyar TL oldu 

Türkiye Ana para Piyasaları Birliğinden (TSPB) meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, veriler, son bir yılda portföy yönetim sektörü tarafınca yönetilen fonların, süratli bir halde büyüdüğünü ortaya koydu.

2022’nin mart ayı sonunda 747 milyar lira olan portföy yönetim şirketleri tarafınca yönetilen toplam portföy tutarı, bir yılda yüzde 134 artarak bu senenin mart sonu itibarıyla 1 trilyon 748 milyar liraya çıktı. Portföy yönetim şirketleri tarafınca yönetilen portföylerde, senelik bazda en süratli gelişme bireysel portföy yönetiminde yaşandı.

Ana para Piyasası Kurulu’ndan (SPK) etkinlik izni alan portföy yönetim şirketi sayısı mart sonunda 58’e ulaşırken, bunlardan 56’sı yatırım fonu yönetiyor. 56 portföy yönetim şirketi tarafınca yönetilen menkul kıymet, gayrimenkul, girişim sermayesi, borsa yatırım fonu ve özgür fonlarından oluşan yatırım fonu sayısı bu senenin ilk çeyreği itibarıyla 1.550’ye çıktı. Yatırım fonu yatırımcı sayısı ise son bir yılda 488 bin şahıs artarak mart sonunda 3,7 milyon oldu.

TSPB’nin portföy yönetim şirketlerinden derleyerek oluşturduğu sektör verilerine bakılırsa, 2022’nin mart ayı sonunda 378 milyar lira olan portföy yönetim sektörü tarafınca yönetilen yatırım fonları portföyü, bir yılda 580 milyar lira artarak mart sonu itibarıyla 958 milyar liraya ulaştı.

İLK ÇEYREKTE BÜYÜME YÜZDE 20 OLDU

Yatırım fonlarında bu senenin ilk çeyreğindeki gelişme yüzde 20 oldu. Yatırım fonları portföy büyüklüğünün yüzde 53’ü yerli bireysel yatırımcıların elinde bulunuyor.

Menkul kıymet yatırım fonlarına bakılırsa düşük kalsa da emeklilik yatırım fonları, son bir yılda kuvvetli gelişme sağlamış oldu.

Emeklilik yatırım fonları, bir yılda ortalama yüzde 64 büyüdü. 2022’nin mart ayı sonunda 277 milyar lira olan emeklilik yatırım fonları portföyü, bu senenin aynı döneminde ortalama 454 milyar liraya çıktı.

90,9 milyar lira olan bireysel portföy büyüklüğü de son bir yılda yüzde 268 artarak mart ayı sonunda 334,5 milyar liraya terfi etti.

Senelik bazda üstün dereceli kıran bireysel portföylerdeki artış, 2022’nin üçüncü ve dördüncü çeyreğindeki süratli büyümeden gelirken, TSPB verileri, bu senenin ilk çeyreğinde bireysel portföylerin azca da olsa gerilediğini gösteriyor.

Bu senenin ilk çeyreği itibarıyla 14 yatırım ortaklığının portföyü, portföy yönetim şirketleri tarafınca yönetiliyor. Geçen senenin mart sonu itibarıyla 940 milyon lira olan portföy yönetim şirketlerinin yönettiği yatırım ortaklığı portföyü, bir yılda yüzde 54 artarak 1 milyar 446 milyon liraya çıktı.