İnternete reklam incelemesi

By | May 10, 2023

Rekabet Kurulu’nun web reklamcılığı kapsamında hazırladığı ön rapor tamamlandı. Buna nazaran, şirketlerin topladıkları kullanıcı verilerinin hedefli reklamcılıkta kullanılması, gizlilik endişelerine niçin oluyor.

İnternete reklam incelemesi

MİTHAT YURDAKUL Ankara –Rapora nazaran Google, tüketici gizliliği nedeni öne sürülerek, matematiksel bir formüle dayalı olarak tüketici kimliklerini hash’liyor (şifreleme) ve Google dışındaki herhangi bir tarafın reklam sunucusunun, kullanıcı kimliklerine erişimlerini kısıtlıyor. Google, kullanıcı kimliklerine direkt erişebilirken öteki aktörlere şifrelenmiş kimlikler gönderiliyor. Bu durum, informasyon asimetrisi yaratarak pazardaki rekabeti bozabiliyor. Google’ın hizmetini ufak yayıncılara parasız, büyük yayıncılara ise daha yüksek bir fiyata sağlamış olduğu, yayıncı müşterilerine değişik oranlar uygulayarak gösterimlerin fiyatlandırılması noktasında ayrımcılık uyguladığı da iddialar içinde.

Haberin Devamı

Raporda, Feysbuk ve Instagram’ın bağımsız ölçümleme icra eden reklam sunucularının kodunu reklamlara eklemediği iddia edildi. Feysbuk’un reklamlarını tek platformdan yönetmesi sebebi ile bağımsız bir elden frekans ve erişim yönetimi yapılmasının mümkün olmadığı, Feysbuk’un yayınlanma erişimini ölçebilmek ve öteki reklamlarla karşılaştırabilmek için kullanılabilecek reklam sunucusu yayınlanma etiketlerine de (tag) izin vermediği ifade edildi.

REYTİNG SİSTEMİ

Reklam teknolojisi tedarik zincirinde de mühim bir şeffaflık problemi olduğu belirlendi. Sektördeki ihale süreçlerinin karmaşıklığının da reklam verenleri ve yayıncıları, reklam teknolojisi sağlayıcılarına bağımlı hale getirmiş olduğu tespit edildi. İnternetteki haber yayıncılarının da dijital platformlarca sunulan şartları koşulsuz kabul etmek zorunda kalması endişeye niçin oluyor, haber yayıncılarının reklam gelirleri düşüyor. Sanal alandaki reklam ve mecra/kitle ölçümlemesi üstünden de reklam verenlere hangi mecrada iyi mi bir sosyo-demografik kitle bulunduğunu görmelerini elde eden, televizyondaki reyting sistemine benzer bir sistem bulunuyor.