Gösterim yasağı getirilen ‘utanç davası’nda ikinci duruşma

By | May 10, 2023

Gösterim yasağı getirilen ‘utanç davası’nda ikinci duruşma

İsmailağa cemaatine bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’nin 6 yaşlarında evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatıma Gümüşel ve imam nikahlı evlenilmiş olduğu Kadir İstekli’nin yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün görülüyor. İlk duruşmada, davaya ilişkin gösterim yasağı ve gizlilik sonucu getirilmişti.

Yayın yasağı getirilen ‘utanç davası’nda ikinci duruşma

İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşındaki kızının evlendirilmesi ve cinsel istismara uğramasına ilişkin, baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatıma Gümüşel’in “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” suçundan 22 yıl 6 aya kadar, imam nikahlı evlenilmiş olduğu Kadir İstekli’nin ise “zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel hücum” suçlarından 67 yıl 10 ay 15 güne kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın ikinci duruşması bugün 9.30’da başladı.

Anadolu 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Yusuf Ziya Gümüşel ve Kadir İstekli’nin tutuklu, Fatıma Gümüşel’in tutuksuz yargılandığı dava kapalı olarak görülürken, Anadolu Adliyesi önünde basın açıklamaları yapılmış oldu. Izahat esnasında sık sık “Asla yalnız yürümeyeceksin’, “Karanlığa teslim olmayacağız”, “Adam hakkaniyet değil gerçek hakkaniyet” çarpıcı sözleri atıldı.

‘ÇOCUK İSTİSMARCILARINI AKLATMAMAK İÇİN BURADAYIZ’

Hanım Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim, yapmış olduğu açıklamada, “Bugün H.K.G’nin ikinci duruşmasındayız. Çocuk istismarcılarını aklatmamak için buradayız. Bu davanın peşindeyiz. 6 yaşından itibaren dizgesel bir halde istismara maruz bırakıldı kardeşimiz. Ve hanımefendilerin mücadelesi yardımıyla yaşadıklarını anlamlandırdı, peşine düştü ve onlarca kere engellenmeye çalışıldı. O denli tanıdık bir durum ki bu yaşanmış olan. Bugün bu davada olduğumuz şeklinde ülkede onlarca, yüzlerce çocuk istismara uğruyor, görevliler, sorumlular yetkilerini maalesef ki suçlulardan yana kullanıyor” dedi.

‘TÜM SORUMLULARDAN HESAP SORACAĞIZ’

Ataselim devamında, “Bugün burada H.K.G.’nin davasındayız. Gene bir tarikat ve cemaatlerle bağlantılı bir yerde gene şeyhlerin birbirleriyle iyi mi ilişki kurduklarını, küçücük kız çocuklarını iyi mi birbirlerine peşkeş çektiklerini görüyoruz. Şimdi de depremin peşinden küçücük kardeşlerimizi gene bunlara mı emanet edecekler. Biz buna müsaade etmeyeceğiz. Laik bir ülkede her insanın eşit, özgür yaşamış olduğu günleri kendi ellerimizle var edeceğiz. Ve tüm sorumlulardan teker teker hesap soracağız. Verecekleri hesap var. Kendileri vermeyecekler biliyoruz biz sormasını biliriz” ifadeleri kullanıldı.

‘DAVANIN TAKİPÇİSİ OLMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ’

Sol Feminist Hareket tarafınca meydana getirilen açıklamada ise, “Memleketin her yerini halkın, emekçilerin alın terini, halka ilişik olanı halkın elinden alıp tarikatlara peşkeş çekenlere, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyenlere, evlatların yaşamlarını karartanlara ‘Çocuğun rızasıdır’ diyerek kol kanat gerenlere, mecliste bu karanlığı aklamaya koşup kahkahalar eşliğinde oy verenlere meydan okumak için buradayız. Tarikat düzenini senelerdir ‘münferit’ diyerek aklayanlara karşı ‘Laikliğin ülkesini kuracağız’ kararlılığıyla buradayız. Duruşmanın kapalı yapılması ve gösterim yasağı getirilerek dava unutturulmak, cemaat-tarikat karanlığı bir kez daha aklanmak isteniyor. Gerçek hakkaniyet için davanın takip edeni olmaktan asla vazgeçmeyeceğiz demek için buradayız” ifadelerine yer verildi.