Bursa’da Sinan Ateş’in kitabını dağıtanlar gözaltına alındı

By | May 10, 2023
Sinan Ateş adına lokma dağıtılması polis tarafınca engellenmek istendi.

Pelin Akdemir

BURSA – Mustafakemalpaşa ilçesinde Sinan Ateş’in ‘Göktürkler’ adlı kitabını Adnan Menderes Meydanı’nda ücret alınmadan dağıtan 3 şahıs, polis tarafınca gözaltına alındı. Ek olarak Sinan Ateş için meydana getirilen lokma dağıtımına da polis ekipleri tarafınca engel olunmak istendi.

MİLLETVEKİLİ ADAYLARI TEPKİ GÖSTERDİ

Sinan Ateş gönüllüleri tarafınca Sinan Ateş’in ‘Göktürkler’ kitabını dağıtan Bilal Aydemir, İbrahim Aydoğan ve adı öğrenilemeyen bir şahıs, polis ekiplerince gözaltı alındı.

Polis, yakınma üstüne kitap dağıtan kişileri masada duran bildirileri dağıttığı nedeni öne sürülerek savcılığın verdiği emirle gözaltına aldı. Eski Ideal Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş’in tanıtılmış olduğu bildiride, MHP Milletvekili Talibi İsmet Büyükataman’ın adı geçiyor. Büyükataman’ın ‘koltuk korkusu yüzünden başsağlığı dilemediğinin’ yazıldığı bildiride, “İnancımız odur ki şehidine sahiplenen Bursalılar, İsmet Büyükataman başta olmak suretiyle MHP listelerindeki öteki adaylara en güzel cevabı verecektir” ifadeleri yer ediniyor.

Kişilerin bildiri dağıtmadığını belirten avukat Onur Altuntaş, 2022’de Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesi olan ‘halka yanıltıcı bilgiyi açıkca yayma’ nedeni öne sürülerek gözaltı yapıldığını, ifadeleri alındıktan sonrasında özgür bırakılacaklarını söylemiş oldu.

Cumhuriyet Halk Partisi, İYİ Parti ve DEVA partisi ve Sinan Ateş gönüllülerince İtfaiye Meydanı’nda dağıtmak istenen lokma dökümüne de izin verilmedi. CHP Bursa Milletvekili Talibi Dr. Kayıhan Pala, İYİ Parti Bursa Milletvekili Talibi Luk Atabay ve avukat Şeyda Şahin, gözaltılara ve lokma dağıtımının engellenmesine tepki gösterdi.

Milletvekillerinin müdahalesiyle lokma dağıtımı gerçekleştirilirken gözaltına alınan kişiler, ilkin sıhhat kontrolünden geçirildi. Arkasından kişilerin ifadesi alınmak suretiyle İlçe Güvenlik Müdürlüğü’ne getirildi.  

DEVA Partisi İlçe Başkanı Hasret Bayraktar, “MHP lokma dağıtırken bir problem çıkmıyor fakat biz daha ilkin de engellenmeye çalışıldık. İlçede tüm lokma hayrı bu meydandan yapılır” dedi.

ADLİYEYE SEVK EDİLDİLER

İlçe emniyetinde ifadeleri alınan 3 şahıs, Mustafakemalpaşa Başsavcısı Yusuf Canik tarafınca tutuklama talebiyle ilçe adliyesine sevk edildi.

İYİ Parti milletvekili talibi avukat Şeyda Şahin, masalarda bulunan bildiriye istinaden savcılığa bildirim yapıldığını söylemiş oldu. Şahin, güvenlik önünde yapmış olduğu açıklamasında, “Savcılık tarafınca ifade alınmaları için emniyete getirildiler. İfadelerinin alındığı mevzu bir ila üç yıl içinde yargılaması yapılabilecek bir kabahat olmasına karşın bugün Türkiye’de hukukun geldiği nokta burasıdır. Bugün arkadaşlarımız özgür bırakılmak yerine savcılığa sevk ediliyor. Bu çocuklar bir tek şehit Sinan Ateş’e ilişik kitabı dağıtırken gözaltına alınmışlardır. İddiaya mevzu edilen broşürlerle alakaları yoktur. Kaldı ki broşürlerin muhteviyatında de hiçbir şekilde kabahat teşkil eden vaka yoktur. Kitap dağıtan çocuklar ellerinde kesinlikle broşür olmadığını beyan etmelerine karşın ne yazık ki özgür bırakılmak yerine Kemalpaşa Adliyesi’ne sevk edilmişlerdir” diye konuştu.

İfadelerin incelenmesinin arkasından nöbetçi mahkemece, 3 kişinin adli denetim şartıyla özgür bırakılmasına karar verildi.

‘HUKUKA AYKIRI BİR MÜDAHALEDİR’

Avukat Şahin, vakası şu şekilde özetledi:

“Gözaltı, bizim müvekillerimiz tarafınca dağıtılmamış olan, daha öncesinde dağıtılmış broşürlerle alakalıymış. Emniyette ifadeleri alınmasıyla suçlamaları öğrenmiş olduk. Özgür bırakılmaları gerekirken, bu sebeple suçlamanın alt sınırı bir yıl üst sınırı üç yıl olduğundan, beklemediğimiz halde bugün Mustafa Kemal Paşa Adliyesi’ne gelmiş olduk. Uzun süre savcı tarafınca bir karar verilmesini bekledik. Dosya kabahat ceza hakimliğinin önüne gitti. Uzun bir bekleyişin arkasından barış ceza hakimliği tarafınca adli denetim şartıyla üç müvekkilimizin özgür bırakılmasına karar verildi. Belirtmek istiyoruz ki burada meydana getirilen şey yasanın uygulanması değildir. Tamamen hukuka aykırı bir müdahaledir.”

Selma Ateş 

’15 MAYISTA SİZLERLE GÖRÜŞECEĞİZ’

Sinan Ateş’in ablası Selma Ateş, yapmış olduğu açıklamada, “Sinan için her yerde adaleti savunacağız. Bu kitap yasaklı olan bir kitap değil. Bunun hesabını size 15 Mayıs’ta soracağız. 15 Mayıs sabahına kalktığımızda çoğumuz sizlerle görüşeceğiz. Bu meydana getirilen hukuksuzlukların, adaletsizliklerin, hepsinin hesabını hep beraber soracağız. Hakkaniyet her insana bigün lazım olacak. Her insana. Bunu ihmal etmeyin. Yeter ki kıyamet dahi. Hakkaniyet yerini bulacak. Fakat zamanı var” diye konuştu.