Çavuşoğlu: Mısır’la dönüm noktası Erdoğan-Sisi görüşmesi oldu

By | May 6, 2023

Çavuşoğlu: Mısır’la dönüm noktası Erdoğan-Sisi görüşmesi oldu

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Mısır ziyareti sonrası gündemi değerlendirerek “Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarma mevzusunda mutabık kaldık. Önümüzdeki süreçte hangi adımları atacağız onları değerlendirdik” dedi.

Çavuşoğlu: Mısır’la dönüm noktası Erdoğan-Sisi görüşmesi oldu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye’nin Mısır ile ilişkilerinin normalleşmesindeki dönüm noktasının Doha’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşmesi bulunduğunu belirtti.

Çavuşoğlu, 18 Mart’taki Mısır ziyareti kapsamında mevkidaşı Samih Şukri ile yapmış olduğu ikili görüşmeyle ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“Güzel bir görüşme gerçekleştirdik, açık ve samimi bir görüşme oldu” diyen Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşı ile bilhassa bölgesel mevzularda açık ve net bir halde görüş alışverişinde bulunulduğunu, heyetler arası görüşmede de her mevzunun ele alındığını açıkladı.

“Enerji, lojistik, eğitim, kültür konularının hepsine değindik. Mısır tarafı, Türk firmalarının Mısır’da yaptıkları yatırımların artırılmasını istiyorlar” diyen Çavuşoğlu, Mısırlı mevkidaşını Ankara’ya çağrı ettiğini söyleyerek “Diplomatik ilişkilerimizi en üst düzeye çıkarma mevzusunda mutabık kaldık. Önümüzdeki süreçte hangi adımları atacağız onları değerlendirdik” diye konuştu.

Görüşmede Libya’nın detaylı bir halde konuşulduğunu aktaran Çavuşoğlu, “Libya’da bilhassa birbirimize rakip olmadığımız ve aslına bakarsak Libya’nın istikrarı için beraber çalışmamız gerektiği mevzusunda hem fikiriz. Bu mevzuda da istişarelerimizi sıklaştıracağız” dedi.

BÜYÜKELÇİLERİN ATANMASI İÇİN HAZIRLIK SÜRÜYOR

Çavuşoğlu, basın mensuplarının Mısır’a büyükelçi atanması ile alakalı sorusuna, “Cumhurbaşkanları bir araya gelirse onlar açıklasınlar diye planlıyorduk. Şimdi seçim zamanında bu bir araya gelme gecikirse, o vakit yeniden Cumhurbaşkanlarına arz edeceğiz, bir ihtimal bir sonraki ziyarete hazırlanırız” yanıtını verdi.

İki ülke arasındaki bir olgunlaşma süreci yaşandığını kaydeden Çavuşoğlu, “Aslen, Şukri’yle New York’ta da biz bu yol haritası üstünde anlaşmıştık. Ilkin yardımcılarımız bir araya gelecekti, sonrasında üçüncü ülkede biz bir araya gelecektik, sonrasında Cumhurbaşkanlarımızın bir araya gelmesinin hazırlığını yapacaktık. Fakat Doha’da birden pozitif anlamda bir oldu-bitti oldu. Esas dönüm noktası Sayın Cumhurbaşkanı’mızın Doha’daki görüşmesi oldu” dedi. (AA)