Katılım bankacılığında bir ilk: Portföy gizleme hizmetini vermeye başlıyor

By | April 21, 2023

Emlak Katılım’dan meydana getirilen açıklamaya bakılırsa, Emlak Katılım, katılım esaslı ana para piyasalarının ülkede gelişmesine katkı sağlayacak mühim bir hizmeti devreye alan ilk katılım bankası oldu. Emlak Katılım, katılım esaslı yatırım fonlarına kolektif portföy gizleme hizmeti vermeye başlamış olacak.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Emlak Katılım Genel Müdürü İlker Sırtkaya, katılım esaslı ana para piyasalarının Türkiye’de itimat zemininde büyümesi ve gelişmesi hususunda katılım bankalarına mühim sorumluluklar düştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Bu minvalde Emlak Katılım olarak, Ana para Piyasası Kurulu’ndan almış olduğumuz portföy gizleme lisansı ile sektörün gelişimine oldukca mühim katkı sağlayacağını düşündüğümüz katılım esaslı yatırım fonlarına kolektif portföy gizleme hizmeti vermeye başlıyoruz. Bildiğiniz suretiyle Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi’nin koordinasyonu ve sektör paydaşlarının etkin katılımıyla hazırlanan ve katılım finans alanında Türkiye’nin ilk ulusal strateji belgesi olma hususi durumunu taşıyan Katılım Finans Strateji Belgesi’nde, katılım ana para piyasalarında giderilmesi ihtiyaç duyulan açıklardan birinin denetim olduğu belirtilmişti. Emlak Katılım olarak ikimiz de sektörde öncülüğünü üstlenerek hizmet vermeye başladığımız bu ürünümüz ile katılım esaslı fonların denetiminde şeffaflığı ve hesap verilebilirliği sağlayarak sektörün sıhhatli gelişiminde itimat ortamını tesis edeceğiz.”

Ayrıca, Emlak Katılım, katılım esaslı yatırım fonlarına ilişik finansal varlıkların saklanması ve/yada kayıtların tutulması, öteki varlıkların aidiyetinin doğrulanması benzer biçimde işlemlerin yerine getirilmesinin ilgili mevzuat kapsamında kontrolünü sağlayacak ve bununla birlikte fonların faizsiz finans prensiplerine olan uyumunu da denetim edecek. İlerleyen dönemlerde kolektif saklamanın yanı sıra bireysel portföy gizleme, internasyonal gizleme ve fon hizmetlerinin (değerleme) verilmesi de hedefleniyor.