İstanbul’daki binalara süratli tarama testi; 76 bin müracaat var

By | April 21, 2023

Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin peşinden gözler İstanbul’daki riskli binalara çevrildi. Daire Başkanı Hasret Tut, “Bugün itibariyle toplam 76 bin müracaat aldık. Bunların hepsine yanıt vereceğiz” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafınca 3 senedir meydana getirilen süratli tarama testleri Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin peşinden hız kazanmıştır. İstanbul’da yaşadıkları binaların risk durumunu çözümleme ettirmek isteyenlerin tercih etmiş olduğu süratli tarama yöntemi, bugün de Bakırköy‘deki 6 kattan oluşan, 12 daireli Gül Apartmanı‘nda yapılmış oldu. Zelzele Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlığı ekipleri girdikleri evde kolon üstünden incelemeler yapmış oldu.   Meydana getirilen çalışmalarla ilgili informasyon veren Zelzele Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Hasret Tut, Biz bu süre içinde 107 bin binayı ziyaret edip araştırma izni istedik sadece bu zamana kadar 29 bin bina araştırma için izin verdi. Bugün itibariyle toplam 76 bin müracaat aldık. Bunların hepsine yanıt vereceğiz. Yıkıcı depremlerden sonrasında oldukça fazla duyarlılık oluştu. Bu başvuruları müracaat sırasına nazaran değerlendirmeye alıp tüm binaları inceleyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Haberin Devamı
İstanbuldaki binalara hızlı tarama testi; 76 bin başvuru var

10 KAT ÜZERİ BİNALAR İÇİN UYGULANAMIYOR 

İstanbuldaki binalara hızlı tarama testi; 76 bin başvuru var

YAPI RİSK GRUBUNDA ÇIKARSA BİLGİLENDİRME YAPIYORUZ 318 bin binanın süratli taramalar sonucunda zelzele yükü taşıma kapasitesinin olmadığının anlaşıldığını hatırlatan Tut, “Bu binaların kentsel dönüşüm süreçlerini hızlandırmak ve hızlıca tahliyelerini sağlamak için kira yardımlarımızı 4 bin 500 olarak belirledik. Bu binalarda bulunan hem malikler hem de kiracılar kira desteğimizden yararlanabilecekler. 318 bin binayla ilgili işlemlerimiz birkaç aydır devam ediyordu. İlkini depremden 3 gün ilkin yıktık. Öteki binalarla ilgili de bina bina bilgilendirmelerini yaptık. İlçe belediyeleriyle ortak toplantı düzenledik. Ekibimizi hızla genişleterek bu emekleri tamamlayacağız. Şu an yaptığımız süratli tarama yöntemiyle bina incelemesi 6306 sayılı yasa kapsamında riskli yapı duyuru edilmeden bundan önceki aşamadır. Bunun sonrasında eğer yapı risk grubunda çıkarsa aslına bakarsanız biz İstanbullulara bu bilgilendirmeyi yapıyoruz. Binanızda yenileme ve güçlendirme ihtiyacı olabilir. Lütfen yasa kapsamında lüzumlu süreçleri başlatın diye. İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafınca geliştirilmiş, bilimsel bir yöntemdir. Dünyanın pek oldukça ülkesinde buna benzer yöntemler uygulanıyor. ABD’da, Japonya’da, İtalya’da, Yunanistan’da benzer yöntemlerle yapılıyor” ifadelerini kullandı.   Tut, araştırma sonucunda vatandaşların KİPTAŞ üstünden de yenilenme süreçleri için müracaat yapabileceklerini söylemiş oldu.  

Haberin Devamı
İstanbuldaki binalara hızlı tarama testi; 76 bin başvuru var

D VE E SINIFINA KAPSAMLI ANALİZ ÖNERİSİ İstanbul Şehircilik Atölyesi Müdürü Rahmi Hızır da, “Birazcık ilkin binamızda İstanbul Teknik Üniversitesi’yle süratli tarama işlemini gerçekleştirdik. Binanın verilerini topladık. Ilkin sıvayı kaldırdık, röntgen cihazımızla demir sayısını belirledik. Sonrasında sıyırma işlemleri demire kadar ki beton parçasını alıp içindeki demirin korozyonunu ölçtük. Sonrasın schmidt çekiciyle betonun sertlik derecesini ölçtük. Peşinden binanın genel bir statik rölevisini çiziyoruz. Sonrasında tüm verileri ofisimizde çözümleme ederek binanın zelzele güvenlik oranını belirleyeceğiz.  Burada A, B, C, D, E sınıfı olarak 5 derslik var. D ve E sınıfı yüksek risk içeren binalar. Biz D ve E sınıfı çıkan binalara kapsamlı çözümleme yaptırılmasını öneriyoruz. Bu tarz şeyleri riskli görüyoruz. 6306 sayılı yasa gereğince kapsamlı çözümleme yapılmasını öneriyoruz. Bu binaların bu çözümleme sonucu da riskli çıkarsa güçlendirmesi ya da yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.  

Haberin Devamı

HER HANENİN İÇİNDE TEDİRGİNLİK SÖZ KONUSU Gül Apartmanı’nda kiracı olarak oturan Aykut İrevül de, “Sahil kısmında yaşayan insanoğlu şu an her hanenin içinde aynı tedirginlik söz mevzusu. Hepimiz daha güvenli bir yere çıkmak istiyor. Profesörleri dinliyoruz. Fiyatlar da iki katına çıkmış durumda. 40 senelik bir bina. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 3-4 gün ilkin başvurduk, hızlıca döndüler. Ikimiz de risk raporuna nazaran hızlıca aksiyon alacağız. Bireysel olarak karar verip başvurdum. Bir apartmandan bir kişinin başvurması kafi. Riskli çıkma durumunda İstanbul’un güvenli bir yerine çıkmayı düşünüyoruz eğer İstanbul’da kira yada ev tutarları fahiş fiyatlarda giderse kent değiştirmeyi planlayacağız. Daha güvenli şehirlerimize doğru araştırma yapıyoruz” dedi