Elon Musk, Twitter’ı dünyanın en büyük finans kuruluşu yapmak istiyor

By | April 21, 2023

Elon Musk, Twitter’ı dünyanın en büyük finans kuruluşu yapmak istiyor

Elon Musk’ın Twitter’ı 250 milyar dolarlık bir şirkete dönüştürme planının arkasında, yirmi yılı aşkın süredir tutunduğu dijital bankacılık fikri bulunuyor.

Elon Musk, Twitter’ı dünyanın en büyük finans kuruluşu yapmak istiyor

Dünyanın en varlıklı insanı Elon Musk, geçen hafta çalışanlarına yollamış olduğu bir e-postada firmanın geleceğine planlarından bahsetti. Musk çalışanlarına Twitter’ın şu anki değerinin 20 milyar dolar bulunduğunu söylerken firmanın değerine ilişkin hedefi 250 milyar dolar olarak deklare etti.

51 yaşındaki milyarder, Twitter kullanıcılarının uygulama vesilesiyle zahmetsizce birbirlerine para gönderebilecekleri, mevduatlardan faiz kazanabilecekleri ve oldukca daha fazlasını yapabilecekleri bir sistem planladığını belirtti.

‘DÜNYANIN EN BÜYÜK FİNANS KURULUŞU OLMAK MÜMKÜN’

Musk, mart ayında Morgan Stanley tarafınca düzenlenen bir konferansta “Bence dünyanın en büyük finans kurumu haline gelmek mümkün” demişti. Geleneksel olarak gelirlerin ortalama yüzde 90’ının reklamdan oluştuğunu, bunun yenilenmesi icap ettiğini belirten Musk, Twitter’ı çeşitlendirme tutkusundan bahsetti.

Musk, geçen yıl da Twitter’a yönelik hedeflerinden bahsetmiş olduğu bir konferansta “22 yıl önceki X.com oyun planını bazı iyileştirmelerle uygulayacağım” ifadelerine yer vermişti. X.com, Kasım 1999’da Musk tarafınca kurulmuş ve hemen sonra Confinity ile birleşerek PayPal adını almıştı.

HEDEF, BANKACILIK DEVLERİYLE EŞ SEVİYEDE

Musk’ın 250 milyar dolarlık hedefi, piyasa kıymeti ortalama 380 milyar dolar olan JPMorgan Chase ve ortalama 230 milyar dolar tutarındaki Bank of America benzer biçimde finans devleriyle karşılaştırılıyor. Teknik olarak bir banka olmayan PayPal Holdings’in kıymeti ise ortalama 85 milyar dolar.

Analistler, bir ödeme aracı olarak Twitter’ın gelirini mühim seviyede artırabileceği görüşünde. Ek olarak Twitter bu mevzuda yeni hamleler de halletmeye başladı. Kasım ayında şirket, ABD Hazinesi’ne evrak doldurarak bir ödeme işlemcisi olma yolundaki ilk adımlardan birini atmıştı.