Credit Suisse’in çöküşü: Krizi başlatan Ammar Al Khudairy çekilme etti

By | April 21, 2023

DUVAR – Suudi Ulusal Bankası, yapmış olduğu açıklamaların arkasından Credit Suisse’in hisselerinde zamanı çöküş yaşatan Yönetim Kurulu Başkanı Ammar Al Khudairy’nin görevinden çekilme ettiğini duyurdu. 

Khudairy 16 Mart’ta verdiği bir demeçte Credit Suisse’e daha çok destek vermeyeceklerini belirtmişti. Al Khudairy, bankacılık krizinden etkilenen Credit Suisse’den daha çok hisse almayacaklarını söylemiş, bu da İsviçre bankasının hisselerinin üstün dereceli düşük seviyelere inmesine sebep olmuştu.

Bu açıklamayla beraber süregelen ürkü satışlar Avrupa’da risk algısının had safhaya çıkmasına sebep olmuştu. CNBC’ye konuşan Khudairy, “İsviçre Merkez Bankası’nın ifadelerine bakılırsa her şey yolunda. Bankanın daha çok ana paraya gereksinim duymayacağını düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Credit Suisse’te yüzde 9,9 oranı bulunan Suudi Ulusal Bankası’nın Yönetim Kurulu Başkanı’ndan gelen bu izahat sonrası Credit Suisse kaynaklı kriz derinleşmişti.

İsviçre’nin köklü bankası Credit Suisse’te yaşanmış olan kriz dolayısıyla İsviçre Merkez Bankası da devreye girmiş ve bankaya 54 milyar dolarlık kredi hattı açmıştı. Krizde devam eden süreçte bir öteki köklü banka UBS devreye girmiş ve zamanı satın almayla Credit Suisse’i devralmayı kabul etmişti.

UBS’in rakibini almak için 3 milyar İsviçre Frangı (3,3 milyar dolar) ödeme yapacağı belirtilmişti. İsviçre Merkez Bankası antak kalma kapsamında UBS’e 100 milyar franklık likidite hattı sağlamayı kabul etti. İsviçre hükümeti de UBS’e devralım kaynaklı potansiyel zararlar için 9 milyar frank güvence sağlanacağını duyurdu. İsviçre bankacılık otoritesi Finma antak kalma sonrası 16 milyar franklık riskli Credit Suisse tahvilinin değersiz olacağını duyurdu. (HABER MERKEZİ)