İşgalci İsrail ramazan ayında Mescid-i Aksa’yı harp alanına çevirdi: Cami içindeki Müslümanlara plastik mermi ve coplarla hücum etti

By | April 20, 2023

İsrail polisi, dün akşam teravih namazı sonrası Mescid-i Aksa’ya baskın düzenledi. Filistinliler, kendilerini korumak için mescide sığındı. Sadece polis, aralarında hanım ve evlatların da olduğu onlarca Filistinliye plastik mermi ve coplarla hücum etti. İsrail güçleri, baskının üstüne sabah namazından sonrasında ikinci kez baskın düzenledi.

İsrail polisi, işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek Kıble Mescidi’ne sığınanlara ses bombası ve kauçuk kaplı mermiyle müdahale etti.

Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce mukaddes Pesah Bayramı sebebiyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üstüne teravih namazının peşinden bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne sığındı.

Aralarında hanım ve evlatların da yer almış olduğu grup, Kıble Mescidi’nin kapılarını kapattı. İsrail polisi, Mescid-i Aksa’nın avlusuna girerek temizlik görevlileri ve Müslümanları buradan güç kullanarak çıkardı, Aksa’nın kapılarını kapattı.

Kıble Mescidi’nin etrafını sararak mescidin çatısına çıkan İsrail polisi, mabedin camlarından bazılarını kırarak ilkin içeridekilere ses bombasıyla müdahale etti. Mescid’deki gruptan bazıları havai fişek atarak İsrail polisine direnmeye çalıştı. İsrail polisi, sonrasında Kıble Mescidi’ne girerek içeridekilere ses bombası, göz yaşartıcı gaz ve kauçuk kaplı mermilerle müdahale etti.

İsrail polisinin, mescide sığınan aralarında bayanların da yer almış olduğu grubu coplarla saldırmış olduğu görüntüler toplumsal medyada paylaşıldı.

Filistin Kızılayı, vakada fazlaca sayıda kişinin yaralandığını ve yaralılara müdahale için sıhhat ekiplerinin Aksa’ya doğru harekete geçtiğini bildirdi.

Filistin Kızılayı, ikinci açıklamasında İsrail polisinin sıhhat ekiplerinin yaralılara müdahale edilmesini engellediğini aktardı. Görgü tanıkları, vakada fazlaca sayıda yaralı bulunduğunu aktardı.

Türkiye, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini lanetledi

Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve fazlaca sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetledi.

Bakanlıktan meydana getirilen yazılı açıklamada, “İsrail güvenlik güçlerinin, dün geceden itibaren Harem-i Şerif’in kudsiyetini ve zamanı statükoyu ihlal ederek Mescid-i Aksa’ya baskın düzenlemesini, Kıble Mescidi’ne sığınanlara müdahale etmesini ve fazlaca sayıda Filistinli sivili gözaltına almasını lanetliyoruz” ifadesine yer verildi.

Kutsal ramazan ayında Mescid-i Aksa’da yakarma edenlere yönelik bu saldırıların “hiçbir şekilde kabul edilemez” bulunduğunun vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Başta Gazze olmak suretiyle şimdiden bölgeye sirayet eden tırmanmadan büyük kaygı duyuyoruz. İsrail hükümetinin, bölgede gerilimin daha da tırmanmasına yol açabilecek her türlü tahriki, eylemleri ve saldırıları derhal durdurması gerekmektedir.”

Filistin’den Mescid-i Aksa için bölgesel ve internasyonal düzeyde harekete geçilmesi çağrısı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Komitesi Sekreteri Hüseyin eş-Şeyh, İsrail’in işgal altındaki Doğu Kudüs’te bulunan Mescid-i Aksa’ya yönelik baskınlarının durması için bölgesel ve internasyonal çerçevede harekete geçilmesi çağrısında bulunmuş oldu.

Şeyh, yapmış olduğu yazılı açıklamada, Filistin yönetiminin, Arap ülkeleri ve dünyadaki öteki ülkelerle yoğun telefon diplomasisi yürüttüğünü aktardı.

“İsrail güçlerinin Mescid-i Aksa’ya düzenlemiş olduğu baskın ve namaz kılanlara yönelik yırtıcı saldırıları, bölgesel ve internasyonal çerçevede acilen harekete geçilmesini gerektiriyor” ifadesini kullanan Şeyh, her insanın, mukaddes mekanları ve burada yakarma edenleri İsrail’den koruma mevzusundaki sorumluluğunu üstlenmesi icap ettiğini altını çizdi.

İsrail uçakları Gazze Şeridi’ne hava saldırısı düzenledi

İsrail harp uçakları, kuşatım altındaki Gazze Şeridi’nin batısında iki noktaya hava saldırısı düzenledi.

İsrail güçlerinin bu gece Mescid-i Aksa’ya düzenlemiş olduğu baskına karşılık Gazze Şeridi’nden İsrail’e roketler atılmasının peşinden İsrail uçakları Gazze’yi bombaladı.

İsrail basınının aktardığına gore, İsrail harp uçakları, Gazze’nin batısında iki ayrı noktayı vurdu.

Saldırıda yaralanma yada can yitirilmesine ilişkin İsrail yada Filistin tarafınca izahat yapılmadı.

Bu gece, Fanatik Yahudi yerleşimcilerin Yahudilerce mukaddes Pesah Bayramı sebebiyle Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleme ve burada kurban kesme çağrıları üstüne teravih namazının peşinden bir grup Filistinli Mescid-i Aksa içindeki Kıble Mescidi’ne sığınmıştı.

İsrail güçleri, sahur vaktinde Mescid-i Aksa’ya düzenledikleri baskın esnasında, Kıble Mescidi’ne sığınanlara sertlik kullanarak müdahale etmiş, mukaddes mabedi harp alanına çevirmişti. İsrail güçlerinin baskını sabah namazının peşinden da devam etmişti.

Baskınlarda, Kıble Mescidi’ne sığınan 200’den fazla şahıs gözaltına alınmıştı.

İsrail polisinin Mescid-i Aksa’ya düzenlemiş olduğu baskının peşinden kuşatım altındaki Gazze şeridinden İsrail yönüne roketler atılmıştı.

İsrail ordu sözcülüğünden meydana getirilen açıklamada, Sderot kenti yönüne beş roket atılmış olduğu, bunlardan dördünün hava müdafa sistemleri tarafınca imha edilmiş olduğu aktarılmış, bir roketin de açık araziye düşmüş olduğu belirtilmişti.