Yıkılmayan binaların sırrı ne? İnşaat ve Zelzele Yüksek Mühendisi Özcanlı’dan mühim açıklamalar

By | April 17, 2023

İnşaat ve Zelzele Yüksek Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı, yıkılmayan binaların sırrı ne? Çürük ve sağlam beton farkı nedir? sorularına açıklık getirdi.

CNN TÜRK’te Ahmet Hakan ile Yansız Bölge programına konuk olan İnşaat ve Zelzele Yüksek Mühendisi Mehmet Emre Özcanlı çürük ve sağlam beton içinde hangi farklar var sorusunu cevapladı.Özcanlı’nın açıklamaları şöyleki: Şu an artık hazır beton kullanılıyor. Düzgüsel dökmek daha zor. Hazır Beton Birliği var burada bir kalite güvenliği sistemi var. Hazır beton kullanmak bu yüzden oldukca daha iyi.

Haberin Devamı
Yıkılmayan binaların sırrı ne İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlıdan önemli açıklamalar

Betonu muntazam üretildi diyelim. Yerine gidene kadar ya da su iştirak etmesi benzer biçimde vakalar yaşanabilir. Yapı denetim numune alıyor ve gidiyor. Biz aslına bakarsak betonarme bina yapmayı beceremiyoruz bunu kabul edelim. İlk zemin katta en mühim yeri etriyedir. Bunlar oldukca mühim. Zemin etüdü oldukca mühim. Her zemine bina yapabilirsiniz. Denize bile. Yeterki yaptığınız bina zemine uygun olsun. Minik bir bina yapıyorum diyelim. Altta sıvılaşma vakası var diyelim. Enjeksiyon yapıyorum. Zemine çimento basıyorsunuz kısaca. Alttaki suyu kurutuyorsunuz.

Kandilli’de tezimi yazarken zelzele oldu. O esnada oraya Japonlar o bölgeye geldi. Tezi bırakıp sahaya indik. Ondan sonra 2000 senesinde Japonya’ya gittim ve teknolojileri gördüm. Ikimiz de mimar mühendisler var sözgelişi. Japonya’da binalarla yalnız mimarlar ilgileniyor. 

Haberin Devamı

SİSMİK İZOLATÖR

Sürtünme ve kauçuk esaslı iki tane sismik izolatör var dünyada. Bizlere kuvvet yerden geliyor. Bu kuvvet vardığında izolatörler duruyor ve yapı böylece oldukca azca oynuyor. Hastanalerde kullanımı mecburi. Bu dünyanın hiçbir yerinde yok. Şu demek oluyor ki hastanalerde olması zorunluluğu Türkiye’de var.

Yıkılmayan binaların sırrı ne İnşaat ve Deprem Yüksek Mühendisi Özcanlıdan önemli açıklamalar

Biz zelzele sonrası hastanelerin hepsini inceledik. 11’inde sismik izolatör vardı. Hiçbirinde yapısal bir hasar yok. Elbistan’daki hastanenin mühendisi bana depremde ameliyatın devam ettiğini söylemiş oldu. Evdeyken oldukca fena hissetmiş. Hastaneye göreve vardığında ise oldukca daha azca hissettiğini söylüyor. Duvarda çatlaklar gözlemledik sıva çatlağı benzer biçimde. Tek tek dolaştık hepsini. Yapmakla yapmamak içinde maaliyet olarak yüzde 3 ile 5 içinde bir fark vardır büyük projelerde.

Biz Japonya’da 26 kattan oluşan bir binada büyük depremi yaşayan biriyle konuştuk. ‘Ben depremi televizyonda gördüm’ dedi.

İSTANBUL’DAKİ YÜKSEK KATLI BİNALAR

Yüksek yapı yönetmeliğimiz var. Rahmetli Kadir Topbaş zamanında bir yönetmelik hazırlandı. Dediğiniz yüksek binalar ne olursa olsun daha kırılgan internasyonal şartnameler kullanılarak yapılıyor.

Tek tek binalarda tarama yapılmalı. Aşama aşama yapılıyor taramalar. Zayıf kat var mı, kolonlar benzer biçimde verileri topluyorsunuz. Bu şekilde seferberlikle yıkılacak binayı saptamak mümkün. Tüm mühendisler toplanacak bir seferlik yapılacak objektif olarak. Bu binaları bulmamız ve onlar yıkılmadan bizim yıkmamız lazım.