Yapımı tartışmalara niçin olmuştu: Nemport balıkların üreme döneminde de faaliyetini sürdürüyor

By | April 17, 2023

İZMİR- İzmir’in Aliağa ilçesinde bulunan Nemrut Körfezi’nde, Nemport Liman İşletmeleri A.Ş. tarafınca yapılmak istenen liman projesi, tartışmalara karşın, 2022 yılının Eylül ayında İzmir Valiliği Çevre, Şehircilik ve İl Müdürlüğü tarafınca, onaylanarak askıya çıkarıldı.

Şirket, projeye ilişkin hazırladığı ÇED raporunda ve bayındır planı hususi hükümlerinde denizel biyolojik aktivitenin en yüksek olduğu üreme süreci olan mart, nisan, mayıs ve haziran aylarında etkinlik yürütmeyeceğini belirtti. Sadece belirtilenin aksine firmanın geçtiğimiz ay bölgede iskele çalışmalarına devam etmiş olduğu, iş makineleri ile deniz içinde kazık çakma işlemini sürdürdüğü ortaya çıktı.

ŞİKAYETTE BULUNULDU

Faaliyetlerin devam ettiğinin görülmesi üstüne Aliağa İlçe Güvenlik Müdürlüğü, Aliağa Sahil Güvenlik Komutanlığı, Aliağa Gümrük Müdürlüğü ve Aliağa Liman Başkanlığı’na yakınma dilekçesi verildi. Söz mevzusu dilekçede, firmanın yasaklı faaliyetlere devam etmiş olduğu anlatılarak, “Mart, nisan, mayıs, haziran aylık devrin içinde bulunulan bugünlerde mevzu hakkında yasaklı bulunan faaliyetleri meydana getiren Nemport Liman İşletmesi A.Ş’nin bu çalışmasının durdurulması ve de bu faaliyetleri yerine getiren tarama araçları ile kazık çakma araçlarının denizdeki faaliyetlerinin yasaklanması ve deniz üstündeki mevcut konumlarında bulunmaması gerektiği” ifadelerine yer verildi. Öteki taraftan mevzu ile ilgili CİMER’e de müracaat yapılmış oldu.

FAALİYETİN DEVAM ETTİĞİ EMNİYET TARAFINDAN TESPİT EDİLDİ

Aliağa Kaymakamlığı tarafınca mevzu ile ilgili verilen yanıtta ise Aliağa Güvenlik Müdürlüğü’nce lüzumlu araştırmaların yapıldığı ve lüzumlu yasal işlemin başlatılmış olduğu ifade edildi. Kaymakamlık, “Lüzumlu araştırmaların Aliağa İlçe Güvenlik Müdürlüğü’nce 20.03.2023 tarihinde yapılarak, ilgi(c) sayılı yazısı ekinde belirtildiği suretiyle, ‘Nemport Liman İşletmeleri A.Ş tarafınca yaptırılan iskele çalışmalarının devam etmiş olduğu, iş makinaları ile deniz içinde kazık çakma işleminin olduğu görülerek’, 01.07.2023 evveliyatına kadar faaliyetin ivedilikle durdurulması, faaliyete izin verilmemesi, yakınma mevzusu olan şirket hakkında lüzumlu yasal işlemlerin yapılarak Kaymakamlığımıza data verilmesi hususunda; Data ve gereğini arz ve rica ederim” dedi. Ek olarak şirkete mevzu ile ilgili yönetimsel para cezası kesildiği de ortaya çıktı.

‘DENİZ İÇERİSİNDE YAPILACAK ÇALIŞMALARIN GERİ DÖNÜŞÜ YOK’

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Su Altı Teknolojisi Kısmı Tabip Öğretim Üyesi Ferhat Yalgın, kazık çakma işleminin çoğu zaman sondaj yöntemi ile yapıldığını belirterek, bu işlemin zararlarını söyledi. Yalgın, şunları söylemiş oldu:

“Kazık çakma işlemi mekanik bir işlemdir. Çakılan bölgede spesifik bir tür var ise onun yuvasını direkt yok edersiniz. Eğer lüzumlu incelemeleri yapmadan kazık çakarsanız oradaki hayvanların yuvasını elinden alırsınız. Mekanik bir işlem olmasından kaynaklı sondaj esnasında çıkan yoğun ses ortamdaki biyoçeşitliliği negatif yönde etkisinde bırakır. Körfez dediğiniz bölgeler korunaklı alanlardır. Göçmen canlıların göç yolları olup olmadığına ne olursa olsun bakılmalıdır. Mesela geçen yıl bu aylarda ilgili bölge güvenli bir alandı. Peki şu an güvenli bulunduğunu söylemek mümkün mü? Mümkün değil. Balıklar ve öteki canlılar kendini güvensiz halde hissedeceklerdir. ÇED raporlarında ve ilgili raporlarda hukuki olarak yapılacak süre dilimleri var. Fakat bu hukuki süre dilimlerinde de olsa deniz içinde yapılacak çalışmanın geri dönüşü maalesef olmuyor. Makro ve mikro canlıları kendilerini rahatsız hissedecekler ve yuvacı balık var ise bunların da yuvaları yıkılmış olacak.”