Salgın kızamık hastalığına dikkat! Vakalar giderek artıyor… “Bir an ilkin ciddi tedbirler alınmalı!”

By | April 17, 2023

Kızamık, hava yöntemiyle kişiden kişiye bulaşan riskli enfeksiyon hastalığıdır. Oldukça bulaşıcı olan kızamık hastalığından korunmak için doğru önlemleri almak gerekiyor. Giderek artan kızamık vakaları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kızamık hastalığında tedbir alınmazsa gerçekleşebilecek neticeleri paylaştı.

İstanbul‘da görülen kızamık vakalarındaki artış hem evlatları hem de yetişkinleri tehdit ediyor. Uzmanlar ciddi bir artış görülen kızamık hastalığı hakkında tedirgin olduklarını paylaşarak alınması ihtiyaç duyulan önlemlerin altını çiziyorlar. Kızamık hastalığında aşı olmak ve bu hastalığa erken müdahale etmek oluşabilecek ciddi durumları önleyebiliyor. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, yapmış olduğu açıklamalarda kızamık hakkında alınması ihtiyaç duyulan önlemleri deklare etti.

KIZAMIK AŞISI ÖMÜR BOYU KORUYOR

Ekran görüntüsü 2023-04-03 143539

Habertürk canlı yayında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Kızamık her yaş grubunda görülebiliyor. Sadece vakaların bir çok 5 yaşın altındadır çoğu zaman bunun sebebi de insanların çocukluk döneminde kızamık geçirerek ya da aşılamayla bağışıklık hale gelmesidir. Bundan dolayı kızamık aşısı son aşama etkili. Eğer iki doz yaptırırsanız sizi yaşam boyu koruyor.”

AŞILAMANIN YAPILMAMASI KIZAMIK VAKALARINDA ARTIŞA NEDEN OLDU

Ekran görüntüsü 2023-04-03 143615

“Kızamık vakalarının artıyor olması son aşama fena bir vaka. Bilhassa bunun nelere yol açtığını bilen biz tarafınca insanoğlunun uykularını kaçıracak kadar ciddiye alınıyor. Vakalarının artması yalnız kızamık vakalarının artması anlamına gelmiyor. Tüm aşılamanın sekteye uğramış olduğu anlamına geliyor. Çocukluk çağındaki aşılamaların azalmasının iki sebebi var. Bunun bir tanesi salgın döneminde evden çıkmama, hastanelerin daha oldukca pandemiye ağırlık vermesi sebebiyle aşılamanın tüm dünyada aksaması. İkincisi ise aşı karşıtlarının iddiaları sebebiyle insanoğlu yalnız pandemi aşısını değil çocukluk aşılarını da dikkatsizlik etmeye başladı. “

TOPLUMUN YÜZDE 95’İ AŞILANMALI

Kızamık vakalarındaki artışın aşılamayla önüne geçilebileceği paylaşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Mühim mevzu şu, aşı olanlar da risk altına giriyor. En oldukca bulaşan hastalıklar içinde bulunan kızamık ve su çiçeği hastalıklarını tam önleyebilmek için toplumun minimum yüzde 95’ini aşılamanız lazım.” dedi.

Ekran görüntüsü 2023-04-03 143556

“BİR AN ÖNCE CİDDİ TEDBİRLER ALINMALIDIR”

“Tedbir alınmazsa bunun arkasından daha azca bulaşan difteri vakaları, tetanoz vakaları arkasından çocuk felci, tüberküloz vakaları da ortaya çıkacak anlama gelir. Bir an ilkin ciddi tedbirler alınması gerektir.”

KIZAMIK BELİRTİLERİ NEDİR?

Yeni Proje - 2023-04-03T143826.637

  • 1-3. günler arası: Hafifçe yada yüksek ateş, kuru öksürük, burun akıntısı, gözlerde kızarıklık. Üst azı dişlerinin tarafındaki dişetlerinde ve yanak içinde beliren, ufak beyaz noktalar (Koplik lekeleri) kızamık için tanı koydurucudur.
  • 4-8. günler arası: Yüksek ateş, karakteristik döküntü. Döküntü, kulak arkasından başlayarak yüze, oradan gövdeye ve ondan sonra da kol ve bacaklara yayılır. Bir süre sonrasında aynı sırayı izleyerek solar ve yerinde geçici bir renk değişikliği bırakabilir.
  • Göz konjunktivası iltihabı (konjunktivit) görülebilir. Gözler ışığa karşı hassaslaşır.

KIZAMIK BAŞKA HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR Mİ?

Kızamık enfeksiyonu tüberküloz enfeksiyonunun yeniden etken hale geçmesine, zatürreye, boyundaki lenf bezlerinin iltihaplanmasına, orta kulak iltihabına ve beyin iltihabına niçin olabilir.

KIZAMIKTAN KORUNMAK İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Zayıflatılmış canlı virüs aşıcı 15 aylık ufaklıklara tek doz uygulanır. Beslenme yada bağışıklık sistemi bozukluğu olan çocuklarda 6 ay sonrasında bir destek dozu daha yapılır. Salgın dönemlerinde 9 aylıktan büyük tüm ufaklıklara aşı uygulanabilir. Bu takdirde 15 ay tamamlanınca bir destek dozu daha yapılır