Niğde’de zelzele: ‘Maraş depremlerinden sonrasında fay dengeleri değişti’

By | April 17, 2023

DUVAR – Maraş ve Hatay depremlerinin arkasından yaşanmış olan sarsıntılar devam ediyor. Son olarak Niğde’de bigün arayla iki zelzele meydana geldi. AFAD Zelzele ve Risk Azaltma Genel Müdürü OrhanTatar, Niğde Bor’da meydana gelen 5.3 büyüklüğündeki depremi bağımsız bir zelzele olarak değerlendirdiklerini deklare etti.

Niğde’deki depremi değerlendiren Yerbilimci Prof. Okan Tüysüz de NTV yayınında yapmış olduğu açıklamada Tuz Gölü hattındaki fayın binlerce senedir suskun bulunduğunu belirtti. Tüysüz, Maraş merkezli depremlerin Türkiye’nin fay dengesini değiştirmiş olabileceğine işaret etti.

Dün toplumsal medyadan yapmış olduğu paylaşımda Niğde’nin zelzele açısından talihli illerden bulunduğunu söyleyen Tüysüz, Maraş merkezli depremlerin Türkiye’nin fay dengelerini değiştirmiş olabileceğini belirtti.

“7.7 ve 7.6’lık depremlerden sonrasında Türkiye’nin nerede ise tüm fayların dengelerinde değişme var” diyen Tüysüz, şunları kaydetti:

“Faya yakın olan yerlerde dengeler bir miktar değiştirmiş olabilir. Kahramanmaraş’taki depremler karada yaşanmış olan mühim depremlerden. İkinci bir depremin de olması fayların değişmesine yol açmıştır. Fakat batılara gidecek, Ege ve İstanbul’u etkileyecek bir değişimden söz etmiyoruz.”