Konya’daki yeni obruk depremle mi ilgili?

By | April 17, 2023

DUVAR – Konya’nın Karapınar ilçesinde, Seyit Hacı Yaylası’ndaki tarlada ortalama 1400 metrekarelik alanda meydana gelen obruğun, 12 metre derinliğinde ve 37 metre çapında olduğu belirlendi.

Anadolu Ajansı’nın haberine nazaran; Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Obruk Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fetullah Arık, Karapınar yeni oluşan obrukların son dönemde yaşanılan depremlerle bir bağlantısını bulamadıklarını altını çizdi.

Arık, şunları kaydetti:

“Karapınar’da vatandaşların söylediğine nazaran dün yeni bir obruk daha oluşmuş. Ikimiz de bunu incelemek için obruk oluşan alandaydık. Sadece bugün olan zelzele ya da 6 Şubat’ta olan büyük depremlerle bu oluşan obrukları ilişkilendiremedik. Hatta biz ölçüm yaparken zelzele oldu. Fakat aslına bakarsanız buradaki obruk evvelinde oluşmuştu. Büyük depremlerden de ortalama 20 gün sonrasında olmuş. Kısaca bu obruğun önceki büyük depremlerle de şimdiki depremle de bir ilişkisi yok. Daha doğrusu biz kuramadık. Bu obruk bir ihtimal çökmeye hazırdı ve tesiri olmuş olabilir mi? Olabilir. Sadece zelzele anında olmuş olsaydı o vakit ‘Tamam depremden oldu.’ diyebilirdik. Fakat depremden 20 gün sonrasında olduğundan bunu diyemiyoruz.”

Zelzele ya da artçı sarsıntıların obruk oluşumunu etkilemediğini iddia eden Arık, “Eğer obruk çökmeye hazırsa o vakit zelzele bu çökme etkenlerinden birisi olabilir. Kısaca hazır obruk sarsıntıyla çökebilir. Dünyada benzer ilişkiler kurulan bölgeler var. Fakat biz bu bölgedeki depremlerle obrukları genel olarak kıyasladık, oldukça belirgin bir ilişki kuramadık” diye konuştu