Kemal Kılıçdaroğlu, Özal sürecini örnek göstererek deklare etti: Devleti yönetenlerin partiyle devleti karıştırmaması lazım

By | April 17, 2023

Millet İttifakı’nın cumhurbaşkanı talibi ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anı Mekanı’nın açılışında konuşma yapmış oldu. Kılıçdaroğlu, “Rahmetli Özal başbakanlığı döneminde Türkiye’yi içine girmiş olduğu krizden süratli bir halde, sıhhatli kararlar alarak çıkarmasını bildi ve bunu yapmış oldu” dedi. Belirli periyotlarla Türkiye’nin krize girmesinin doğru olmadığını belirten Kılıçdaroğlu, “Devleti yönetenlerin partiyle devleti karıştırmaması lazım” ifadelerini kullandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesince, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümünün 30. yılı sebebiyle düzenlenen anma programında, Topkapı’daki Anıt Gömüt’ın tarafındaki “8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal Anı Mekanı”nın açılışı yapılmış oldu. Törende Özal’ın eşi Semra Özal ve evlatları Ahmet, Zeynep ve Efe Özal taziyeleri kabul etti. Program Turgut Özal’ın öz geçmişinin okunmasının arkasından saygı duruşu ile başladı. Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, birden fazla özelliği bulunan Özal’ın uzun seneler devlette çalıştığını ve devleti iyi bildiğini söylemiş oldu.

AA-20230416-30870124-30870116-CHP_GENEL_BASKANI_KILICDAROGLU_8_CUMHURBASKANI_TURGUT_OZAL_ANI_MEKANININ_ACILISINDA_KONUSTU

“RAHMETLİ ÖZAL BAŞBAKANLIĞI DÖNEMİNDE…”

Devletin sorunlarını tüm ayrıntılarına kadar özümsemenin yönetim açısından ne kadar mühim bulunduğunu Özal’ın döneminde gördüklerini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Devleti tanımak değişik bir şeydir. Devleti ayrı bir yere koymak, siyasal partiyi ayrı yere koymak benzer biçimde bir özelliği vardı rahmetli Özal’ın. Devlete ve devletin kurumlarına devamlı, her ortamda saygı gösteren bir kişiydi.” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, devleti tanımayanların sıhhatli yönetemeyeceğini de belirterek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Rahmetli Özal başbakanlığı döneminde Türkiye’yi içine girmiş olduğu krizden süratli bir halde, sıhhatli kararlar alarak çıkarmasını bildi ve bunu yapmış oldu. Türkiye ekonomisiyle bir atılım sürecinin içine girdi. Buna ihtiyacımız var. Devamlı belirli periyotlarla Türkiye’nin krize girmesi doğru değil. Kurumların kuvvetli olması lazım. Devlette liyakat sisteminin olması lazım. Devleti yönetenlerin partiyle devleti karıştırmaması lazım.”

AA-20230416-30870124-30870115-CHP_GENEL_BASKANI_KILICDAROGLU_8_CUMHURBASKANI_TURGUT_OZAL_ANI_MEKANININ_ACILISINDA_KONUSTU

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da Özal’ın bu ülke için mühim hizmetler yaptığını ve oldukça kıymetli bir devlet insanı bulunduğunu söylemiş oldu.

AA-20230416-30870124-30870120-CHP_GENEL_BASKANI_KILICDAROGLU_8_CUMHURBASKANI_TURGUT_OZAL_ANI_MEKANININ_ACILISINDA_KONUSTU
Konuşmaların arkasından kurdele kesimiyle anı mekanının açılışı yapılmış oldu. Liderler hemen sonra mekanı gezdi, Özal’ın yaşamının anlatıldığı belgeseli izledi.

AA-20230416-30870124-30870119-CHP_GENEL_BASKANI_KILICDAROGLU_8_CUMHURBASKANI_TURGUT_OZAL_ANI_MEKANININ_ACILISINDA_KONUSTU
Programa Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve oldukça sayıda davetli de katıldı.

Ayrıca törende, anı mekanı ziyareti için görevliler yalnız aile üyelerinin, liderlerin ve basının içeri alınacağı anonsunu yapmış oldu. Mekanın kapısında yığılma olunca korumalar kapıları kapattı. Özal’ın oğlu Efe Özal da bir süre içeri giremedi. Korumalar hemen sonra kapıyı açarak Efe Özal’ı içeri aldı. (AA)