Kardaki imdat çığlığı… Film değil gerçek: Zelzele felaketinde mahsur kalan aile bu şekilde kurtuldu

By | April 17, 2023

Kardaki imdat çığlığı... Film değil gerçek: Deprem felaketinde mahsur kalan aile böyle kurtuldu

Türkiye’nin acısını derinden hissettiği Kahramanmaraş merkezli 2 zelzele, sadece film sahnelerinde görebileceğimiz gerçek yaşam hikâyelerine de sahne oldu. Zelzele felaketine negatif hava koşulları da eklenince kırsal alandaki bir oldukça bölgeye sadece 2-3 gün sonrasında ulaşılabildi. Birçok yolun depremde zarar görmesi ve ağır kış koşulları sebebiyle karadan ulaşılamayan kırsal bölgelere, havadan helikopterlerle yardım taşındı. Jandarma Genel Komutanlığı Havacılık Başkanlığı’na bağlı helikopterler, Kahramanmaraş’taki kırsal bölgelere yardım ulaştırırken film senaryolarına mevzu olabilecek vakalara tanıklık etti.

Kardaki imdat çığlığı... Film değil gerçek: Deprem felaketinde mahsur kalan aile böyle kurtuldu

Özgürlük muhabiri Fevzi KIZILKOYUN Hatay‘dan bildiriyor…AYAKLARIYLA YAZDILARKahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde, 4 kişilik aile zelzele sebebiyle 3 gün köydeki evlerinde mahsur kaldı. Elektrikleri yoktu, telefonları çekmiyordu, kar sebebiyle yolları kapalıydı, dünya ile bağlantıları kopmuştu. Kırsal alanlara yardım götürmüş olan helikopterlerin dikkatini çekmek için karların üstüne ayaklarıyla büyük harflerle “YARDIMET” yazdılar.

ATEŞ YAKIP DUMAN ÇIKARDILARAile, helikopterin dikkatini çekebilmek için ateş yakıp duman da çıkardı. Yardım taşıyan Jandarma’ya ilişkin helikopterin pilotu ilkin yazıyı fark etti. İki kez alçak uçuş yaparak durumu anlamaya çalıştı. Arkasından vadi yamacındaki iki evi görmüş oldu. Risk alınarak yamaca iniş yapılmış oldu. Karşılarında yardım bekleyen yaşlı bir çift ve 2 çocuk gördüler. İhtiyaçları soruldu, helikopter yeniden kalkış yapmış oldu. Kahramanmaraş’tan alınan yardımlar gene aynı helikopterle aileye ulaştırıldı

Kardaki imdat çığlığı... Film değil gerçek: Deprem felaketinde mahsur kalan aile böyle kurtuldu

O YAZIYI GÖREN PİLOT: BU SAHNELERİ FİLMLERDE ‘HELP ME’ DİYE GÖRÜRDÜK

Karın üstündeki yazıyı fark ederek helikopter ile iniş meydana getiren Jandarma Pilot Albay Aytekin Çakırerk, yaşadıklarını şu şekilde söyledi:

“Hava koşulları sebebiyle kırsal alanlara ulaşmak oldukça zordu. Risk alarak kırsal alanlara yardım ulaştırıyorduk. Kırsal alandan bir dönüşümde karın üstüne büyük harflerle ‘YARDIMET’ yazısını gördüm. Etrafta kimse yoktu, yeniden geri dönerek alçak uçuş yaptım. Yazının birazcık ilerisinde vadide 1-2 ev vardı, ateş yakıp dumanla da bizlere işaret veriyorlardı. Birazcık daha yaklaşınca yaşlı bir amca elinde Türk bayrağı şeklinde bir flama sallıyordu.

RİSK ALIP İNİŞ YAPILDIİniş için oldukça zor bir yerdi, oldukça kar vardı, ev vadide kalıyordu. Risk alarak yamaca iniş yaptık. İndiğimizde yaşlı amca, yaşlı bir teyze ve 2 çocuk vardı. Desteğe gereksinimleri bulunduğunu söylediler. İhtiyaç listelerini alıp Kahramanmaraş’a döndük. Otuz dakika içinde tüm gereksinimlerini fazlasıyla hazırlayarak kendilerine götürdük. Evleri sağlamdı, sadece mağdurlardı. Bu sahneyi hayatım süresince unutamam. Bu ve benzeri sahneleri hep filmlerde görürdük. Filmlerde ‘Help me’ (Bana yardım et) şeklinde görürdük. İlk kez bu şekilde bir vakayla karşılaştım.”