Hollanda’da Kur’an-ı Kerim’e çirkin hücum! Irkçı isim şaşırtmadı

By | April 17, 2023

Hollanda‘da ırkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld, başkent Amsterdam’da tek başına yapmış olduğu eylemde gene Kur’an-ı Kerim yırttı.

Hollanda’da ırkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Wagensveld, bugün Amsterdam Belediyesi önünde Kur’an-ı Kerim’i yırttığı görüntüyü toplumsal medya hesabından paylaştı.

“Bir gruba hakaret etmekten” sorgulandığı Hollanda Savcılığına bugün ifade verdiğini ve kendi görüşünü en iyi ifade edebileceği şeyin yine Kur’an-ı Kerim yırtmak bulunduğunu belirten Wagensveld, Hollanda’da Kur’an-ı Kerim yırtmanın özgür bulunduğunu söylemiş oldu.

Wagensveld, 22 Ocak’ta da Lahey kentinde geçici Hollanda parlamento binası önünde polis korumasında, 13 Şubat’ta ise Utrecht kentinde tek başına yapmış olduğu gösteride Kur’an-ı Kerim yırtmıştı.

Benzer şekilde 22 Ekim’de Rotterdam’da Kur’an-ı Kerim yakmayı planlayan PEGİDA’nın eylemi, Wagensveld’in gözaltına alınmasıyla başlamadan bitmişti.

Rotterdam’daki gösterinin planlandığı yerde toplanan Müslüman gruplar, PEGIDA’nın Kur’an-ı Kerim yakacağını açıklamasına karşın gösterisinin yasaklanmaması sebebiyle karşıt gosteri düzenlemişti.

fwe

Gözaltına alındıktan sonrasında aynı gün salınan Wagensveld, ertesi gün Lahey kentinde benzer bir fiil gerçekleştirmek istemiş fakat polis, gosteri kurallarına uymadığı nedeni öne sürülerek Wagensveld’i gene gözaltına almıştı.

Hollanda Savcılığından 17 Kasım’da meydana getirilen yazılı açıklamada, Rotterdam’da PEGIDA gösterisinde megafon kullanarak Hz. Muhammed’e hakaret etmiş olduğu için polis tarafınca gözaltına alınan Wagensveld’in, İslam inancına mensup kişilere değil dinin kendisine hakaret etmiş olduğu ve herhangi bir kabahat işlemediği nedeni öne sürülerek yargılanmayacağı bildirilmişti.

WAGENSVELD “BİR GRUBA HAKARET ETMEKTEN” SORGULANIYOR

Hollanda Savcılığı dün, Lahey’de bir kişinin Kur’an-ı Kerim yırtarken kullandığı ırkçı ifadeler sebebiyle “bir gruba hakaret etmekten” sorgulanacağını duyurmuştu.

Savcılıktan meydana getirilen açıklamada, Almanya’da yaşayan 54 yaşındaki bir Hollandalının 22 Ocak 2023’te Lahey’de Hollanda Parlamentosu önünde Kur’an-ı Kerim’i yırtarken, ”Kur’an faşist bir kitaptır. Mein Kampf kadar fena. Yandaşları Hitler ile aynı ideolojiyi takip ediyor.” ifadesini kullandığı belirtilmişti.

Açıklamada, zanlının Kur’an-ı Kerim’i yırtarken kullandığı ifadelerden dolayı “bir gruba hakaret etmekten” şüpheli olduğu ve adli soruşturma başlatılmış olduğu kaydedilmişti.

Zanlının hakkında adli soruşturma başlatılmış olduğu ve sorgulanmak için Hollanda’ya çağrıldığı ifade edilmişti.

Hollanda’da bir grup insanı dinleri yada inançları sebebiyle kasten aşağılamanın cezalandırılabileceği, öte taraftan Kuran’ı yırtmanın kabahat sayılmadığı bilgisi paylaşılmıştı.

Kur’an-ı Kerim’i yırtmanın bir inancı eleştiri olarak görüldüğü, fakat savcılığın bu eylemin Müslüman cemiyet içinde huzursuzluğa niçin bulunduğunun bilincinde olduğuna dikkat çekilmişti.

Mahalli medyada, savcılığın ırkçı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Yurtsever Avrupalılar (PEGIDA) hareketi lideri Edwin Wagensveld’i işaret etmiş olduğu yönünde haberler yer almıştı. (AA)