Hızla gelişen teknolojinin öncü adları uyardı: Suni zekâyı durdurun

By | April 17, 2023

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun

Aralarında Twitter’ın CEO’su Elon Musk ve Apple’ın kurucularından Steve Wozniak benzer biçimde adların de bulunmuş olduğu binden fazla girişimci, uzman ve akademisyen; gelişmiş suni zekâ teknolojilerinin geliştirilmesine minimum 6 ay ara verilmesi çağrısı yapmış oldu. Future of Life Institute (Yaşamın Geleceği Enstitüsü) adlı müessese tarafınca piyasaya sürülen mektupta, bu tür tasarımlar için güvenlik protokolleri geliştirilene, uygulanana ve bağımsız uzman-larca denetlenene kadar ileri suni zekâ araştırmalarının durdurulması istendi.

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun

‘DEVLET MÜDAHALE ETMELİ’

Açık mektupta, suni zekâ teknolojilerinin “cemiyet ve insanlık için derin riskler oluşturabileceği” vurgulandı. “Medeniyetimizin kontrolünü yitirme riskini almalı mıyız” sorusunun yöneltildiği mektupta, “Kuvvetli AI (suni zekâ) sistemleri, yalnızca etkilerinin pozitif yönde ve risklerinin yönetilebilir olacağından güvenli olduğumuzda geliştirilmelidir” ifadesi kullanıldı. Geliştirici şirketlerin gönüllü olarak bu çağrıya kulak vermemesi halin-de devletlerin sürece müdahale etmesi gerektiği savunuldu.

Teknolojinin öncü isimleri uyardı: Yapay zekâyı durdurun

‘NÜKLEER SİLAH GİBİ GÖRÜLMELİ’

Açık çağrıda, suni zekâ teknolojilerinin getirebileceği ihtimaller içinde sorunların tespiti ve bunlara yönelik önlemlerin geliştirilmesi için “nükleer silahlar için yapıldığı benzer biçimde internasyonal bir münakaşa ortamı yaratılması gerektiği açıklandı. Verilecek altı aylık arada suni zekâ yönetişim sistemleri geliştir-meye ve suni zekâ sistemlerinin “doğru, güvenilir ve sadık” olmasını sağlamaya yönelik araştırmalara odaklanılması önerildi. Sistemlerin geliştircilerine, “siyasal karar vericiler ve düzenleyici kuruluşlarla beraber emek harcama” çağrısı yapılmış oldu.

KORKULAR GERÇEK Mİ

Uzmanların çağrısı, OpenAI’ın suni zekâ tabanlı söyleşi botu Chat-GPT’nin 4’üncü versiyonunu kullanıma açmasının arkasından geldi. Şarkı besteleyebilen, insan söylemini öykünmek ederek söyleşi edebilen, uzun belgeleri özetleyebilen ve emsalsiz içerikler hazırlayabilen Chat-GPT’nin marifetleri bazıları tarafınca ürkütücü olarak nitelendirilirken, bazıları ise medeniyetin gelişiminde yeni bir fırsat olarak görüyor. Sadece programın bir bilgi-sayar kullanıcısını, görme engelli bir şahıs olduğuna ikna ederek kendisi için görsel güvenlik kontrolünü aşması, bilgisayar kodu yazmakta her geçen gün ustalaşmasıyla siber saldırıda kullanılma potansiyeli taşıması, gelecekte kontrolden çıkma olasılığı benzer biçimde çözülmesi ihtiyaç duyulan meseleler masa-da duruyor. Öte taraftan 2015’te OpenAI’ın kuruluşuna ortak olan Musk’ın, 2018’de şirketten ayrılmış olduğu için pişman olduğu ve bu sebeple suni zekâ karşıtı açıklamalarda bulunmuş olduğu yorumları yapılıyor.

2026’DA TÜM TESTLERİ ÇÖZEBİLECEK

OECD’nin eğitim ve teknolojiyi mercek altına almış olduğu rapora nazaran, 2026 yılına gelindiğinde Chat-GPT benzer biçimde suni zekâ uygulamaları, 15 yaşındaki öğrencilerin katılmış olduğu testlerin tamamında başarı sağlayacak. OECD Eğitim Araştırmaları ve İnovasyon Merkezi (CERI) liderliğindeki çalışmada, okuryazarlık alanındaki suni zekâ yeteneklerinin 2016’dan bu yana mühim seviyede arttığı ve suni zekânın okuryazarlıkta yetişkinlerin yüzde 90’ından daha iyi olduğu belirlendi.

ARİTMETİK YETENEKLERİ İLERLEMEDİ

Öte taraftan suni zekânın aritmetik yeteneklerinin ise 2016-2021 içinde oldukca değişmediği belirtiliyor. Uzmanlara nazaran suni zekâ, 2026 yılına kadar okuryazarlık ve aritmetik testlerinin tamamını çözebilecek. Araştırmada, okuryazarlık ve aritmetik ile ilgili olarak suni zekâ kabiliyetlerini geliştirmenin istihdam ve eğitim için mühim tesirleri olabileceği vurgulanırken, eğitimin odak noktasının, öğrencilere okuryazarlık ve aritmetik görevlerini daha etkili bir halde gerçekleştirmek için suni zekâdan iyi mi yararlanacakları olması gerektiği vurgulanıyor.