Fitch, zelzele sonrası Türk bankalarının risklerini değerlendirdi

By | April 17, 2023

Fitch, zelzele sonrası Türk bankalarının risklerini değerlendirdi

Fitch, zelzele sonrasında Türk bankalarının sorunlu kredilerinde bir artış olabileceğini belirtti. Sadece kurum, bankaların risklerinin sınırı olan bulunduğunu ve kredi notlarının etkilenmesinin olası olmadığını söylemiş oldu.

Fitch, deprem sonrası Türk bankalarının risklerini değerlendirdi

Internasyonal kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün yayımladığı raporunda zelzele sonrası Türk bankalarının notlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunmuş oldu.

Fitch, zelzele sonrasında Türk bankalarının sorunlu kredilerinde bir artış olabileceğini belirtti. Sadece kurum, depremden en fazlaca etkilenen bölgelerde kredi risklerinin sınırı olan olması ve hali hazırdaki düşük not seviyelere sebebiyle kredi derecelerinin etkilenmesinin olası olmadığını bildirdi.

Rapora gore, depremler sebebiyle büyümenin ilk çeyrekte düşmesi, üçüncü çeyrekte ise harcama artışları ve tekrardan inşa faaliyetleriyle toparlanması umut ediliyor.

NOTLARIN ETKİLENMESİ OLASI DEĞİL

Fitch Ratings raporunda, “Türk bankaları, şubatta yaşanmış olan depremler sebebiyle sorunlu kredilerde artış yaşayacak sadece bir çok bankanın depremden etkilenen bölgelerdeki risklerinin sınırı olan olması ve halihazırdaki düşük not seviyeleri göz önüne alındığında notların etkilenmesi pek ihtimaller içinde değil” dedi.

Raporda ek olarak bankaların etken kalitesinin depremlerin geniş ekonomik yansımalarıyla kötüleşeceği, bu durumun bireylere ve işletmelere yönelik devlet yardımı ile hafifletilebileceği açıklandı.

TİCARİ KREDİLER DAHA AZ

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“2022 sonunda depremden etkilenen bölgeler, bankacılık sektörünün genel kredi riskinin ortalama yüzde 9’unu (700 milyar TL yada 37 milyar ABD Doları) oluşturuyordu. Sadece depremden en fazlaca etkilenen üç il (Hatay, Adıyaman ve Kahramanmaraş) bu oranın yalnızca ortalama 2,4’ünü oluşturuyor.

Bölgede daha çok yoğunlaşmaları sebebiyle bireysel müşteriler üstündeki riskler daha yüksek olabilir. Bölgedeki kredilerin ortalama dörtte üçü bireysel müşterilere veriliyor. Bunların bir çok da depremden daha azca etkilenen bölgelerde bulunuyor. Bununla beraber, bazı işletmeler ciddi şekilde kesintiye uğrayabilir ve bu da bazı geri ödemeleri etkileyebilir.”