Finlandiya’da seçimi tutucu parti kazanmıştır: Marin’in SPD’si 3’üncü sırada

By | April 17, 2023

DUVAR – Finlandiya’da meydana getirilen genel seçimleri, kati olmayan sonuçlara gore, tutucu Ulusal Koalisyon Partisi yüzde 20,8 oy alarak birinci sırada tamamladı. Sağ popülist Gerçek Finler Partisi yüzde 20 oy oranına ulaşırken Başbakan Sanna Marin liderliğindeki Toplumsal Demokrat Parti (SDP) yüzde 19,9 oy alarak seçimi üçüncü sırada tamamladı.

AA’nın aktardığına gore, Finlandiya Hakkaniyet Bakanlığı ve Finlandiya gösterim organı YLE’nin paylaşmış olduğu kati olmayan sonuçlara gore, dün (2 Nisan) meydana getirilen genel seçimlerde oyların yüzde 99,8’inin sayımı tamamlandı. Buna gore, 200 vekilli Finlandiya parlamentosunda Ulusal Koalisyon Partisi 48, Gerçek Finler Partisi 46, SPD 43 vekille temsil edilecek.

100’DEN FAZLA VEKİLLE KOALİSYON OLUŞMASI GEREKİYOR

Kati olmayan sonuçlar, Merkez Parti’nin 23 milletvekili, Yeşil Birliği’nin 13 millletvekili ve Sol İttifak’ın 11 milletvekili ile temsil edileceğini gösterdi. İsveç Halk Partisi’nin dokuz milletvekili çıkarması beklenirken kalan vekillikler, Merkez Parti, “Movement Now” (Şimdi Hareket) partileri ile bağımsız adaylar içinde paylaşıldı.

Kayıtlı seçmen sayısının 4 milyon 540 bin 437 olduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 71,9 olarak açıklandı. Kati olmayan sonuçlara gore, mevcut kabinenin milletvekili sayısı 100’ü geçemiyor ve tahminlere gore yeni bir koalisyonun oluşması öngörülüyor.

Finlandiya’da seçimleri önder tamamlayan parti hükümeti oluşturmak için ilk fırsata haiz oluyor. Ülkeyi yönetmek için de 200 sandalyeli parlamentoda 100’den fazla vekille bir koalisyon oluşması gerekiyor.

Kati sonuçların 5 Nisan’da duyuru edilmesinin peşinden ilerleyen günlerde koalisyon oluşumları için görüşmelerin başlaması ve yeni hükümetin duyuru edilmesi umut ediliyor.

Marin başkanlığındaki mevcut kabine Toplumsal Demokrat Parti, Merkez Parti, Yeşil Birliği, Sol İttifak ve İsveç Halk Partisi’nin parçası olduğu koalisyondan oluşuyordu. 2019 seçimlerini ilk üç sırada tamamlayan partiler sırasıyla Toplumsal Demokrat Parti, Gerçek Finler Partisi ve Ulusal Koalisyon Partisi olmuştu. (DIŞ HABERLER)