Adana’da 2 yıl ilkin reddedilen Zelzele Dairesi yeni kuruluyor

By | April 17, 2023
Maraş merkezli depremler sonrası Adana’da 418 şahıs yaşamını yitirdi.

Murat Yıldız

ADANA – 2021 senesinde Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne ‘Zelzele Dairesi Başkanlığı’ kurulması için sunulan önergeyi reddeden Cumhur ittifakı, Maraş merkezli depremler sonrası ‘Zelzele Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Dairesi Başkanlığı’ kurulmasına ilişkin komisyon raporuna onay verdi.

AK PARTİ VE MHP OYLARIYLA REDDEDİLMİŞTİ

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin nisan ayı dördüncü birleşimi Meclis Başkanvekili Mustafa Akgedik başkanlığında toplandı. Gündemin 46. maddesinde bulunan ‘Zelzele Risk Yönetimi ve Kentsel iyileştirme Dairesi Başkanlığı’ kurulmasına ilişkin komisyon raporu oy birliği ile kabul edildi.

Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’ne 2021 senesinde, ‘Zelzele Dairesi Başkanlığı’ kurulması için sunulan önerge, AK Partili ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedilmişti. O dönem TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu, duruma tepki göstermiş “Bu önergeyi reddedenler cinayetten yargılanmalıdır” ifadelerini kullanmıştı.

TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu

‘İKİ YIL ÖNCE DOĞRU KARAR VERSELERDİ YÜZLERCE KİŞİ CAN VERMEYECEKTİ’

Maraş merkezli depremler sonrası Adana’da 418 kişinin öldüğünü hatırlatan Uncu, belediye meclisinde alınan karar sonrası şu değerlendirmeyi yapmış oldu: “Meydana gelen depremlerde Adana’da 418 şahıs can verdi. Yaşamını yitirenlerin vebali, bu önergeyi iki yıl ilkin reddedenlerin boynundadır. İki yıl ilkin doğru karar verselerdi yüzlerce şahıs can vermeyecekti.”

Geç alınmış bir karar da olsa zararın neresinden dönülse kar bulunduğunu kaydeden Uncu “Demek ki, son anda akılları başlarına gelmiş. Gene de teşekkür ederiz. Zelzele Dairesi kurulması ülkemiz için de kentimiz için de iyidir. Umarız lüzumlu tüm önlemler alınır. Adana’daki yapı stokunun ortalama yüzde 75’i sağlıksız olduğundan bu önerimizi iki yıl ilkin Adana Büyükşehir Başkanı Zeydan Karalar’a sunduk fakat önerge mecliste reddedildi. Zelzele Dairesi kurulsaydı tüm binaların envanteri çıkarılacak, riskli yapılara karşı tedbir alınacaktı. Yitik, bu kadar olmayabilirdi.”