‘Zelzele için 80-90 milyon lira tazminat öderiz’

By | April 14, 2023
'Deprem için 80-90 milyon lira tazminat öderiz'

Borsanın Şirketleri programına katılan Anadolu Yaşam Emeklilik Genel Müdürü Murat Atalay pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşının arkasından zıplayan enerji tutarları ile yükselen enflasyona dikkat çekerek bu durumun Türkiye şirketlerini zorladığını belirtti. Sadece hem sigortacılık hem tasarrufların değerlendirildiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nin (BES) varlıkların korunması ve değerlendirilmesi mevzusunda farkındalığın artması ile iyi bir yıl geçirdiğini kaydederek, şunları söylemiş oldu: “Anadolu Yaşam Emeklilik olarak bu pozitif yönde tabloya ikimiz de eşlik ettik. Sektörün üstünde gelişme yakalamamız da altı çizilmesi ihtiyaç duyulan bir durum. BES katılımcı sayımız yüzde 14 gelişme ile 2.5 milyona buna birlikte rol alan fon büyüklüğü de 75 milyar lirayı aştı. Enflasyonun de üstündeki bu gelişme bizlere sektör liderliğini getirdi. Yaşam sigortacılığı da 3.5 milyar lirayı aşan bir prim üretimi ile benzer bir gelişme kaydetti.”

HİSSE SENEDİ BÜYÜKLÜĞÜ YÜZDE 20’Yİ GEÇTİ

BES fonlarının hisse senedi fonlarının katkısı ile 433 milyar liraya geldiğini anımsatan Atalay, getirilerin kıvanç verici olmasının sisteme olan ilginin devem etmesinde rol oynadığını dile getirdi. Geçen yıl enflasyonun üstünde getiri elde edilmiş fonların BES’e yeni katılımcı kazanılmasında da etkili bulunduğunu kaydeden Atalay, bu getiriyi elde eden hisse senetlerinde fonlardaki ağırlığının değişken fonların içinde bulunan hisse senedi varlığı ile beraber yüzde 20’yi geçtiğini deklare etti.

KAR YÜZDE 100 ARTTI

Geçen senenin tamamında yüzde 100’e yakın bir kar artışı sağladıklarını açıklayan Atalay, hem teknik kar hem yatırım gelirinin iyi olmasının finansalları iyi etkilediğini belirterek, “Bireysel Emeklilik Sistemi de artık kar etmeye başlamış olan bir sektör haline geldi. Sistem başlarken meydana getirilen yatırımlar ve sistemdeki birikimler büyüyene kadar başlangıçta kar elde edemiyorsunuz. Sadece öteki taraftan başta asgari ücret artışı olmak suretiyle maliyetlerdeki artış etkinlik giderlerimizi artırdı. Sadece bu tarz şeyleri iyi yönettiğimiz için tesirinin sınırı olan kaldığını düşünüyorum. Yaşam sigortalarında yüzde 65 ve BES’te de yüzde 70’ler civarında bir artış sağladık. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle gider artışımız yüzde 80’in üstüne çıktı” diye konuştu. Atalay zelzele sebebiyle Anadolu Yaşam Emeklilik’in depremde yaşamını kaybedenler için ödeyecekleri tazminat tutarının 80-90 milyon lira civarında bulunduğunu bunun yüzde 80’ini internasyonal sigorta sistemi olan reasürörlerden geri alacaklarını söylemiş oldu.

‘DİJİTAL ALANDA BÜYÜYECEĞİZ’

Emeklilik şirketleri için mühim olan meydana getirilen yatırımlar karşılığında alan kişi tabanın genişlemesi bulunduğunu özetleyen Atalay, 4,3 milyona ulaşan alan kişi sayıları ve şahıs başı birikimlerin artmasının portföylerinin karlılığı artırdığını kaydetti. Dijital kanallardan meydana getirilen satışların geçen yıl 3 kat arttığı bilgisini veren Atalay, bundan sonraki gelişme alanlarından birisinin dijital kanallar olacağını belirtti. Atalay uzun solukta enflasyonun üstünde getiri sağlamayı hedeflediklerini belirterek uzun solukta enflasyonun üstünde getiri elde eden sistemin doğru işlediğini dile getirerek, ” Öteki taraftan Fonmatik robo uygulaması ile müşterilerimizin fon tercihlerini robota devretmesini sağlayarak suni zeka uygulamasıyla müşterilerimize destek olduk. Robotların getirisi de enflasyonun ve ortalamanın üstünde oldu” şeklinde konuştu.

TEMETTÜ ŞİRKETİ OLMAYA DEVAM

Anadolu Yaşam Emeklilik’in uzun senelerdir devam eden temettü dağıtmaya devam ettiğini, geçen senenin karından 500 milyon liralık kar oranı dağıtarak temettü veriminin yüzde 6’nın üstünde oluştuğunu özetleyen Atalay, “Özsermaye karlılık oranımız her yıl artarak yüzde 56’ya geldi. Önü açık bir sektör, doğru işleri doğru zamanda yapmış olursanız bunun karşılığını alırsınız.