U12 İzmir Cup’ta görkemli açılış!

By | April 14, 2023

U12 İzmir Cup’ta görkemli açılış

İzmir’in son yıllarda yetiştirici kimliğiyle öne çıkan asırlık kulübü Altınordu’nun 2013’ten beri geleneksel olarak düzenlemiş olduğu U12 İzmir Cup, görkemli bir açılışa sahne oldu. Toplam 20 ülkeden, 41’i yabancı 72 kulübün 12 yaş altı futbol takımlarını bir araya getirerek internasyonal anlamda en büyük U12 turnuvası olan geleneksel organizasyonun Selçuk İsmet Orhunbilge Tesisleri’ndeki açılışına Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan, federasyon yetkilileri, kulüp temsilcileri, sporcular, sanatçılar ve aileler katıldı.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, açılıştaki konuşmasına Türk sporu ve futbolu için oldukça kıymetli bir organizasyonda olduklarını ifade edere başladı. Türkiye’nin kısa bir süre ilkin zelzele felaketiyle sarsıldığını hatırlatan Kasapoğlu, “Art arda yaşadığımız depremler, kayıplarımız, derin acılarımız oldu. Bu vesileyle tüm kaybettiklerimize Tanrı’tan rahmet arzuluyorum. Milletimize başsağlığı arzuluyorum. Bu acıları, yaraları beraber saracağız. Spor bu anlamda rehabilite eden bir güç. Bu tür organizasyonları federasyonumuzla zelzele bölgelerimizde de gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

“ÇOCUKLARIN ŞAMPİYONLAR LİGİ’NDEYİZ”

Altınordu’nun ev sahipliğinde meydana gelen U12 İzmir Cup’ta oldukça yetenekli ve kıymetli sporcuların yer aldığını vurgulayan Bakan Kasapoğlu, “Bu şampiyonada çocuklar Şampiyonlar Ligi mücadelesi ortaya koyuyor. Her yıl Avrupa’nın en büyük kulüplerinin altyapı sporcuları ülkemize geliyor. Çocuklar birbiriyle tanışıyor, savaşım ediyor. Seviyelerini saptamak noktasında deneyim aktarımı U12 Cup’ta en güzel şekliyle gerçekleşiyor. Bu güzel İzmir’de, Altınordu’nun ev sahipliğiyle dünya futbolunda potansiyeli olan yeni kabiliyetleri tüm dünyanın ilgilisine ve dikkatine sunuyoruz. Burada 41’i yabancı 72 ekip savaşım edecek. Hakkaten iftihar ettiğimiz, bakanlık olarak paydaşı olmaktan gurur duyduğumuz bir organizasyondayız” ifadelerini kullandı.

“ÇOK KIYMETLİ BİR ORGANİZASYON”

Altınordu Kulübü Başkanı Seyit Mehmet Özkan ve ekibinin oldukça kıymetli bir iş yaptığını belirten Bakan Kasapoğlu, “Burada bir savaşım var, alın teri var, çaba var ve inanç var. Kıymetli, pırıl pırıl çocuklarımız var. Hepsine gönülden başarılar arzuluyorum. Altınordu diyince aklımıza köklü bir kulüp geliyor. Aklımıza mazisi kuvvetli bir topluluk ve üretim geliyor, altyapı geliyor. Altınordu devletimizde sporcu yetiştirmeye yönelik oldukça stratejik adımlar atan kulüplerin en başlangıcında. Dünya liglerinde bu altyapıdan yetişmiş, bu sahaların tozunu yutmuş sporcularımızı görüyoruz. Sporcularımız karakterleriyle, duruşlarıyla bu aziz vatanımızı en güzel ve asil şekilde temsil ediyor. Altyapıda yeteneklerin keşfedilmesi sürecinin sürdürülmesini dirimsel buluyorum” şeklinde konuştu.

“AKADEMİLER OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Türk futbolunun geleceği açısından akademilerin oldukça mühim bulunduğunun altını çizen Bakan Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şöyleki devam etti:

“Akademileri eğer olmazsa olmaz olarak gördüğümü ifade etmek isterim. Kabiliyet dünyadaki en mühim zenginliklerden biri. Yalnız spordaki beceri değil yaşamın her alanından yeteneğin tespiti ve geliştirilmesi oldukça mühim. Yeteneğin öne çıktığını burada görüyoruz. Türkiye dünyanın en genç ülkelerinden biri. Avrupa’nın ise en genç ülkesi. O nedenle müthiş bir potansiyele sahibiz ve müthiş bir potansiyelle beraber muhteşem imkanlara sahibiz. Cumhurbaşkanımız liderliğinde tesis seferberliğini ve devrimini yaptık. Dev projeleri, yenilikçi pek oldukça uygulamayı hayata geçirdik. Bakanlığın en kıymet verdiği proje beceri taraması ve spora yönlendirme. Kars’tan Edirne’ye 81 ilde tek tek kabiliyetleri tespit ediyoruz. Gençlerimizi beceri havuzunda takip ediyoruz, destekliyoruz. Çabalarımız beraber büyüteceğiz.”

“HEPİMİZE BÜYÜK GÖREVLER DÜŞÜYOR”

Sporun ve sporcunun gelişimi açısından her insana mühim görevlerin düştüğünü belirten Bakan Kasapoğlu, “Federasyonla kulüpler ve mahalli yönetimler el ele vererek birbirinden kıymetli gençleri keşfetmek, desteklemek ve dünya vitrinine ana erkek oyuncular olarak çıkarmak için hazırlayacağız. Hepimize büyük görevler düşüyor. Futbolun paydaşlarına düşen vazife, kuvvetli altyapıyı en iyi, en verimli şekilde değerlendirmek. Türk sporu bir tek tesis devrimi yaşamıyor, madalyalarla bir başarı devrimi de var. Türk sporunda artık üstün dereceli madalyalar var. Cimnastik, atletizm boks ve voleybola kadar, 60’a yakın branşta her gün meydan okuyan, her gün üstün dereceli egale eden bir Türk sporu var. Tokyo Olimpiyatları’nda heyecana beraber tanık olduk. Ülke tarihini en başarıya ulaşmış olimpiyatlarını beraber gerçekleştirdik” dedi.

“TÜRK FUTBOLU KISIR TARTIŞMALARDAN KURTULMALI”

Spordaki başarıları futboldaki başarılarla büyütmeye odaklanmaları icap ettiğini özetleyen Bakan Kasapoğlu, “Türk futbolunun kısır tartışmaları, rutini bir tarafa bırakması lazım. Artık vizyonun, yeni ufkun Türk futboluna hakim olması gerekir ki spordaki ivmeyi sağlayalım. Türk futbolunun gerek yönetimsel anlamda gerekse sahadaki başarı anlamında önüne daha büyük hedefler koyarak yoluna devam etmesi lazım. Biz hükümet olarak, devlet olarak elimizi taşın altına koyduk. Statlardan sahalara ve altyapıya kadar ortaya koyduğumuz çabalar her daim var olacak. Altınordu’nun geliştirdiği üretim modelini tüm kulüplerin benimsemesi lazım. Kulüplerin projeler geliştirmesi lazım. Üreterek ve güçlenerek yolumuza devam etmeliyiz. Türk futbolunun üretmekten başka çaresi yok. Üretim odaklı futbol stratejimizi büyüteceğiz. İzmir bir spor şehri. Göztepe Gürsel Aksel Stadı, Alsancak Mustafa Denizli Stadı, havuzlar, kortlar ve gençlik merkezleriyle çalışmalarımız en güzel şekilde devam ediyor. İvmemizi artırıyoruz. Halkımızın tamamen emrinde olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

VALİ KÖŞGER: DÜNYA ÇOCUKLARIMIZ İLİMİZDE BULUŞTU

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Altınordu’nun sporcu fabrikası bulunduğunu dile getirdi. Gururlu bigün yaşadığını belirten Köşger, “Evlatların Şampiyonlar Ligi olan U12 İzmir Cup’ta bulunmaktan dolayı son aşama memnunum. Burada 22 ülkeden 72 ekibi ve bin 500 sporcuyu ilimizde buluşturan Başkan Seyit Mehmet Özkan’a teşekkür ediyorum. Turnuvanın centilmence geçmesini arzuluyorum. Asırlık çınarımız Altınordu; iyi fert, iyi yurttaş iyi futbolcu görüşüyle dünya çocuklarımızı ilimizde buluşturdu. Ülkemizin en kaliteli futbol akademisinin kentimizde bulunmasından gurur duyuyorum. Çağlar, Cengiz ve niceleri şeklinde futbolcuları ülkemize armağan eden Altınordu’ya teşekkür ediyorum” diye konuştu.

TFF BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: TÜM DÜNYADA SİNERJİ OLUŞTU

U12 İzmir Cup’un ülke futbolu için oldukça mühim bulunduğunu belirten Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, şöyleki konuştu: “U12 İzmir Cup açılış töreninde olmaktan dolayı gurur duyuyorum. 100’üncü yıl etkinliklerimiz kapsamında bu turnuva bizim için oldukça mühim. Bu organizasyon dünyada tanınır hale geldi. Dünyadaki takımlara ev sahipliği meydana getiren, oldukça güzide bir turnuva. Tüm dünyada sinerji ve farkındalık yaratmış durumda. Şampiyona adeta festival havasında başladı. Futbolumuzda kalıcı başarılar ede etmek istiyoruz. Futbol akademi projelerini hayata geçirdik. Akademilerde faaliyetleri 6 yaşından 19 yaşına kadar eğitim verecek şekle getirmek istiyoruz.”

U12 İzmir Cup’ta görkemli açılış

“ÇOCUKLARIMIZI YETİŞTİRMELİYİZ”

Yetişecek futbolcuların ilkin kendi kulüplerinde A takıma yükselmelerini, peşinden yurt dışına açılmalarını hedeflediklerini belirten Büyükekşi, “Kulüplerimiz ekonomik olarak zor günler geçiriyor. Son yıllarda bir tek 6 futbolcumuzu yurt dışına yolladık. Akademi kurtuluş reçetemizdir. Vatanımızda oldukça yetenekli ve potansiyelli oyuncular var. Marifet onları geliştirmekte. Kulüpler gerçek anlamda akademileri kuracaklar. Altyapıların finansmanı mevzusunda yasa değişti. Kulüpler hem altyapılarını finanse edecek hem de altyapı tesislerini inşa edecek. Türk futbolunun gelişimine büyük destek veren sayın bakanımıza teşekkür ediyorum. Eğitim oldukça mühim. Fair-Play ruhu da oldukça mühim. Bizim verdiğimiz eğitim yetmez. Aileler ve yakınlarından da güzel şeyler görmeliler. İyi insan, iyi yurttaş ve iyi futbolcu yetiştirdiğimizde ülkemizin geleceği de sağlam temeller üstüne kurulacak” ifadelerini kullandı.

İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI SOYER: BURASI FİLİZLERİN YETİŞTİĞİ YER

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de “Altınordu hakkaten Türkiye’nin en kıymetli kulüplerinden, çınarlarından biridir. 100 senedir varlığını sürdüren, yeni gençler yetiştiren oldukça mühim spor kulüplerden biri. Burası yeni filizlerin yetiştiği, beceri fabrikası bir kulüp. Tamamımız için gurur verici. Bu organizasyona ev sahipliği yapması bizim için oldukça kıymetli. Ikimiz de şehir olarak ev sahipliği yapmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

ALTINORDU BAŞKANI ÖZKAN: BÜYÜK COŞKU YAŞIYORUZ

Altınordu Başkanı Seyit Mehmet Özkan pandemiden dolayı U12 İzmir Cup’a 2 yıl ara vermek zorunda olduklarını dile getirdi. “Dünya pandemiden dolayı yeni yeni kendine geliyor” diyen Özkan. “U12 İzmir Cup benim hayatımın en mühim günlerinden bir tanesi. Adeta coşkuyu yaşıyoruz. Bu bir tek Altınordu’nun turnuvası değil İzmir’in turnuvası. Süper ötesi görüntüler var ki burada. Cenup Afrika’dan gelen kıvırcık saçlı çocuklar var. İsveç’ten gelen sarı saçlı mavi gözlü çocuklarımız var. Büyük coşku yaşıyoruz. Biz çocuklarımıza kıymet katmaya, onları spora yapmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

BAKAN KASAPOĞLU, AFRİKALI MİNİK SPORCULARLA TEZAHÜRAT YAPTI

Konuşmaların peşinden Seyit Mehmet Özkan, konuklara adlarının yazılı oldu forma ve çeşitli hediyeler verdi. Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ise sonrasında İsmet Orhunbilge Tesisleri’ni gezdi. Evlatların müsabakasını da izleyen Bakan Kasapoğlu, Afrikalı küçük sporcularla tezahürat yapmış oldu.

2013’TE 8 TAKIMLA BAŞLAMIŞTI

2013 senesinde 8 katılımcı takımla başlamış olan turnuvada son olarak 2019 senesinde İzmir’de 72 ekip bir araya gelmişti. 2013 senesinde 8, 2014 senesinde 12, 2015, 2016, 2017 yıllarında 48’er, 2018 senesinde 56 ve 2019 senesinde 72 ekip organizasyona iştirak etti. Turnuvanın son şampiyonu, finalde PSV’yi penaltılarla yenen Manchester City olmuştu. Internasyonal U12 İzmir Cup, yaşanmış olan pandemi sebebiyle son yıllarda yapılamıyordu. Bu yıl 8’inci kez organize edilen dev turnuvaya Bayern Münih, Manchester City, Chelsea, Paris Saint German, Juventus, Marsilya, Valencia, Ajax, Eintracht Frankfurt, Porto, Benfica, Bayer Leverkusen, Schalke 04 şeklinde Avrupa devlerinin 12 yaş altı takımları da katıldı.