Peskov: ‘ABD’nin yasa dışı faaliyetleri için dünya kamuoyunun dikkatini çekmeliyiz’

By | April 14, 2023

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin, Ukrayna ve değişik ülkelerde biyolojik laboratuvar emekleri meydana getirmeye devam etmiş olduğu iddialarını değerlendirerek, “ABD’nin yasa dışı faaliyetleri için dünya kamuoyunun dikkatini çekmeliyiz” dedi.

Rusya Müdafa Bakanlığı’nın, ABD’nin Ukrayna ve çeşitli ülkelerde tekrardan biyolojik laboratuvarlar oluşturmak için harekete geçmiş olduğu açıklamasının peşinden Kremlin’den duruma ilişkin izahat geldi. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, ABD’nin bu girişimlerinin yasa dışı bulunduğunu vurgulayarak, “Bu belgeler devlet başkanına (Vladimir Putin’e) ulaştırıldı. ABD’nin bu yasa dışı faaliyetlerini dünya kamuoyunun dikkatini çekmek için elimizden geleni yapmalıyız” dedi.

Açıklamalarının devamında New York’taki Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına iştirak etmesi planlanan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Rus heyetine ABD tarafınca hala vize verilmemesi mevzusuna değinen Peskov, “Birleşmiş Milletler Merkezi’ne ev sahipliği icra eden ABD’nin yükümlülükleri var. ABD’nin bu yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor” diyerek, en kısa zamanda Rus heyetine ABD vizesinin verilmesini umduklarını dile getirdi.

Ukrayna tahılının dünya pazarına sevk edilmesine dair imzalanan tahıl anlaşmasının önümüzdeki 18 Mayıs tarihinde bitecek olmasını da değerlendiren Peskov, anlaşmanın Rusya ayağının hala uygulanmadığını savundu. Bu yüzden anlaşmanın uzatılması için Rus tahılının dünyaya sevk edilmesiyle ilgili antak kalma maddelerinin de uygulanması icap ettiğini söyleyen Peskov, “Birleşmiş Milletler yetkililerinin büyük bir çaba gösterdiğini biliyoruz. Sadece bir başarı sağlanamıyor. Anlaşmanın öteki kısmı hala uygulanmıyor ve antak kalma maddeleri yerine getirilemiyor. Bugünkü duruma nazaran konuşursak perspektif pek iyi değil. Hiçbir antak kalma tek ayak üstünde durması imkansız. İki ayak üstünde durması gerekir” şeklinde konuştu.

Erhan Altıparmak