Manisa’da imzalar atıldı, 600 bin yapının zelzele testi parasız yapılacak

By | April 14, 2023

Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Manisa’daki 17 ilçede 600 bin yapının depreme dayanıklılık testi için ortaklaşa iş protokolünü imzaladı. Birinci aşama riskli zelzele bölgesinde yer edinen Manisa’da çalışmaların kısa süre içinde başlamış olacağı belirtilirken, protokol çerçevesinde denetimler de parasız olacak.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ile beraber Manisa’daki olası bir zelzele öncesinde yapıların risk derecesini belirlemek suretiyle ortaklaşa iş protokolü imzaladı. Protokol çerçevesinde Manisa’nın 17 ilçesindeki 600 bin bağımsız birimden oluşan yapılar depreme uygunluk ve sağlamlık açısından denetlenecek. Saha çalışmasının finansmanı Manisa Büyükşehir Belediyesi tarafınca sağlanacak ve parasız yapılacak. İmzalanan protokol hakkında görüşlerini dile getiren Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, her insanın elini taşın altına koyması icap ettiğini dile getirerek, protokol çerçevesinde akademinin informasyon kaynağını bu sürece aktararak, bir yol haritası çıkarmak istediklerini dile getirdi.

Protokol töreninde konuşan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün ise “Ilk olarak, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve asrın felaketini yaşadığımız depremlerde yaşamını yitiren vatandaşlarımızı dualarla anıyor, yaralananlara acil şifalar arzuluyorum. Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun. Yaşanmış olan bu büyük yıkım, binlerce insanımızı yaşamdan koparırken milyonlarca insanımızı da negatif yönde etkiledi. Sadece ülkemiz ve milletimiz, birlik ve beraberlik içinde bu zor günlerin de üstesinden gelecektir. Kuvvetli bir ülkeyiz ve yaralarımızı da el birliğiyle saracağız. Rabbim tekrar bu şekilde acılar yaşatmasın” diyerek konuşmasına başladı.

Manisa'da imzalar atıldı, 600 bin yapının deprem testi ücretsiz yapılacak

Başkan Ergün, “Manisa’mızda depreme dayanıklı yapılar inşa etmek, planlarıyla oturmuş bir şehir oluşturmak için 1989 yılından beri yapılamayan bayındır planları noktasında ilçe belediyelerimiz ve kıymetli meclis üyesi arkadaşlarımızla yoğun bir halde çalışıyoruz. Yaşadığımız bu büyük afetin peşinden bayındır planlarının önemi bir kez daha ortaya çıkmış oldu. En kısa sürede çalışmalarımızı tamamlayarak, planlı ve çağdaş bir kent inşa etmek tek gayemizdir” ifadelerini kullandı.

Manisa'da imzalar atıldı, 600 bin yapının deprem testi ücretsiz yapılacak

Üniversite ile mühim bir protokolü imza altına aldıklarını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Yaşanmış olan afet sonrasında şehrimizdeki binaların depreme dayanıklı olup olmadığının tespiti çerçevesinde üniversitemizle derhal iletişime geçtik ve süratli bir halde hazırlıklarımızı tamamladık. İmza altına alacağımız bu protokol ile 17 ilçemizdeki 600 bin bağımsız bölümden oluşan yapı stokunu inceleyeceğiz. Şehrimizdeki mevcut binaların zemin yapısı, zemin dayanımı, bina yapım yılı, kolon kiriş sistemi, projelerin belediyelerimizde bulunan projeleriyle uyumlu olup olmadığı, yerinde yapılacak incelemeler ile donatı durumunun projedeki durumuyla örtüşüp örtüşmediği benzer biçimde mevzularda denetimleri üniversitemiz gerçekleştirecek. Üniversitemize çalışmalarıyla ilgili lüzumlu finansman desteğini büyükşehir belediyemiz sağlayacak. Bu denetimleri de ücretsiz bir şekilde yurttaşlarımıza sunacağız. Bu çalışmayla hem yurttaşlarımızın akıllarındaki sual işaretlerini gidermiş olacağız hem de şehrimizin genelindeki yapılarla ilgili mühim veriler elde etmiş olacağız. O açıdan kıymetli katkıları sebebiyle rektörümüz başta olmak suretiyle, oldukca kıymetli hocalarımıza, büyükşehir belediyemizin çalışanlarına, ilçe belediyelerimizin teknik ekiplerine ve alın teri döken her insana teşekkür ediyorum. Protokolümüzün hayırlı olmasını dilerken, böylesi felaketlerin tekrar yaşanmamasını temenni ediyorum. Rabbim, tekrar bu şekilde kara günler yaşatmasın” diye konuştu.

Protokolün imza töreninde Manisa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Aytaç Yalçınkaya, Başkan Danışmanı Mimar Azmi Açıkdil, İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı Ünsel Gökçe, üniversitenin dekan ve öğretim üyeleri katıldı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Mahalli