Kazakistan, gerçek manada oldukca partili sisteme geçiyor

By | April 14, 2023

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Eli açık Tokayev, 19 Mart’ta düzenlenen Meclis seçimi sonuçlarının ülkesinin gerçek bir oldukca partili sisteme doğru attığı adımın göstergesi bulunduğunu söylemiş oldu.

Kazakistan, gerçek manada çok partili sisteme geçiyor
Kazakistan, gerçek manada oldukca partili sisteme geçiyor

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Eli açık Tokayev, Parlamentonun alt kanadı Meclisin 8. dönem açılış oturumunda konuştu.

Son bir yılda anayasa referandumu başta olmak suretiyle ülkede kapsamlı siyasal reformları hayata geçirdiklerini ifade eden Tokayev, “Anayasa reformu, siyasal sistemin tamamen yenilenmesine yol açtı. Vatandaşların ülke politikaine iştirak etmesi için fırsatlar mühim seviyede genişletildi” dedi.

Tokayev, söz mevzusu reformları “kuvvetli cumhurbaşkanı, etkili parlamento ve hesap verebilen hükümet” temelinde hayata geçirdiklerini belirterek, “İnsanlar yaşamın her alanında meydana gelen dönüşümleri fark etti” diye konuştu.

Ülkede 19 Mart’ta karma sistemle meydana getirilen Meclis seçiminde oldukca sayıda bağımsız adayın yarıştığına işaret eden Tokayev, “Böylece Kazakistan halkı, devam eden dönüşümlere katkıda bulunmaya hazır bulunduğunu ortaya koydu. Toplumda yeni bir sivil ve siyasal kültür oluşuyor” ifadesini kullandı.

Tokayev, yeni Mecliste tüm ideolojik görüşlerin temsil edildiğine dikkati çekerek, “Seçim, ülkemizin gerçek bir oldukca partili sisteme doğru mühim adım attığını gösterdi. İlk kez uzun süredir muhalefette olan bir parti meclise girdi” değerlendirmesinde bulunmuş oldu.

Ülkede değişimlerin bununla bitmediğinin altını çizen Tokayev, “Siyasal sistemin iyileştirilmesine yönelik reformlara devam edilecek. Bu yıl ilk kez bölgesel öneme haiz 45 ilçe ve il valilerinin direkt seçimi yapılacak. Siyasal süreçlerin demokratikleşmesi, vatandaşların devlet yönetimine katılımının daha da artırılması yönündeki çalışmalarımız sürecek. Mevcut jeopolitik ortamda Kazakistan’ın bu kadar köklü reformlar gerçekleştiren tek ülke bulunduğunu tamamımız iyi bilmeliyiz” ifadesini kullandı.

Tokayev, geçen yıldan bu yana siyasal sistemin dönüşümü için çabaladıklarını, artık iktisatk mevzulara odaklanma zamanı bulunduğunu kaydederek, “Gerçek sanayileşme, üretimin yerelleştirilmesi, altyapının modernizasyonu ile ilgilenmeliyiz. Hazineden finanse edilen projeler, ilk olarak yerli girişimciler tarafınca uygulanmalı” diye konuştu.

Parlamentonun alt kanadı Mecliste 5 yıl süresince vazife alacak milletvekillerine seslenen Tokayev, en önce yeni vergi politikası modelinin geliştirilmesi ve insan ticaretine ilişkin hususi kanunun hazırlanması icap ettiğini altını çizdi.

Tokayev, bunun yanı sıra ufak ve orta ölçekli işletmeleri ve mahalli üreticileri destekleme, altyapının geliştirilmesinde yeni bir yaklaşım oluşturma, gezim, besin güvenliği, insan sermayesi, insan haklarının korunması, kamu yönetiminin etkinleştirilmesi alanlarında önerilerini sundu.

Kazakistan’da 19 Mart’ta düzenlenen seçimde Meclise girmeye hak kazanan 98 milletvekili ant içerek görevlerine başladı. ​​​​​​​

Ayrıca parlamentonun alt kanadı Meclisin 8. dönem açılış oturumunda, milletvekilleri gizli saklı oylamayla yeni başkanı seçti.

Oturumda bulunan 98 milletvekilinden destek alan iktidar partisi Amanat’ın Genel Başkanı Koşanov, tekrardan Meclis Başkanı oldu. ​​​​​​​