İran heyeti resmi ilişkilerin tekrardan başlaması kapsamında Suudi Arabistan’a gitti

By | April 14, 2023
İran heyeti resmi ilişkilerin yeniden başlaması kapsamında Suudi Arabistan'a gitti
Sesli Dinle
0:00 / 0:00

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, İran’dan bir heyetin, büyükelçilik ve başkonsolosluğun tekrardan açılmasıyla ilgili emek harcamaları yürütmek suretiyle Suudi Arabistan‘a gittiğini duyurdu.

İran Dışişleri Bakanlığına ilişkin web sitesinde yer edinen yazılı açıklamasında Kenani, Suudi Arabistan’a giden İran heyetine ilişkin informasyon verdi.

Kenani, “İran ile Suudi Arabistan içinde resmi ilişkiler, diplomatik, siyasal ve konsolosluk temsilcilerinin faaliyetlerinin tekrardan başlaması doğrultusunda bir adım atıldı. Bugün Riyad’a giden İran heyeti Suudi Arabistan yetkilileri tarafınca karşılandı.” ifadelerini kullandı.

Söz mevzusu heyetin, Riyad ve Cidde’de büyükelçilik, başkonsolosluk ve İslam İşbirliği Teşkilatındaki temsilciliğin tekrardan faaliyete başlamasıyla ilgili emek harcamalar yürüteceğine değinen Kenani, “İran’ın Riyad Büyükelçiliği’nin bu seneki hac döneminden ilkin açılması planlanıyor.” açıklamasında bulunmuş oldu.

Kenani, cumartesi günü Tahran’a gelen Suudi Arabistan heyetinin de yarın Meşhed kentine geçeceğini kaydetti.

İRAN VE SUUDİ ARABİSTAN İLİŞKİLERİNİN YENİDEN BAŞLAMASI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Buyruk Abdullahiyan ile Suudi Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, 6 Nisan’da Çin’in başkenti Pekin’de bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin tekrardan açılması, iki ülke arasındaki uçuşların tekrardan başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması mevzusunda anlaşmıştı.

Tahran-Riyad içinde 7 yıl aradan sonrasında dışişleri bakanları düzeyindeki ilk resmi görüşme sonrasında piyasaya sürülen ortak bildiride iki ülkenin işbirliğini her alanda genişletme mevzusunda anlaştığı belirtilmişti.

*Haberin görseli AA tarafınca servis edilmiştir.

Bu haberin seslendirmesi Voiser tarafınca yapılmıştır.